Трамп: Неприхватљиви напади у Портланду

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су "неприхватљиви" смртоносни напади ножем на двојицу мушкараца, који су бранили две младе девојке у возу у Портланду, граду у америчкој савезној држави Орегон.

"Насилни напади у петак у Портланду су неприхватљиви. Жртве су су устале против мржње и нетолеранције. Наше молитве су с њима", навео је Трамп на свом налогу на Твитеру.

Трампова порука уследила је након што је порастао притисак на америчког председника да осуди напад на двојцу мушкараца, које су локални медији и полиција у Портланду прогласили херојима, примећује АФП.

Новинар једног орегонског листа на Твитеру је питао раније Трампа да прокоментарише напад, док је легендарни новинар Ден Радер написао отворено писмо Трампу, које је подељено више од 100.000 пута на Фејсбуку.

"Два Американца су погинула, оставивиши иза себе породицу и пријатеље. Милиони их оплакују, док брину шта ће доћи следеће. Надам се да можете да нађете времена и приметите то", написао је Радер у писму, пренео је Би-Би-Си.

Војни ветеран Рик Џон Бест (53) и Талиесин Мирдин Намкаи Меше (23) који је недавно дипломирао на колеџу преминули су након што су им пререзана грла у препуном возу.

Они су нападнути када су устали у одбрану две тинејџерке – муслиманке којој је глава била прекривена марамом и њене другарице афроамеричког порекла.

У нападу је рањен и 21-годишњи Мајка Дејвид-Кол Флечер.

Нападач, идентификован као 35-годшњи Џереми Џозеф Кристијан, је ухапшен.

Локални медији пренели су да је Кристијан, који је оптужен по две тачке за убиство и по једној за покушај убиства, познат као расиста и десничарски екстремиста.

Федерални истражни биро саопштио је раније да још није сигурно да ли ће се осумњичени теретити и за говор мржње, јер је током напада наводно викао "сви муслимани би требало да поцркају".

Тројица мушкараца названи су "херојима" у својој локалној заједници, а Дестине Магнум (16), која је била са својом пријатељицом када се напад догодио и на коју је осумњичени викао, рекла је за локалну телевизију:

"Само желим да захвалим људима који су ставили свој живот на коцку због мене иако ме уопште нису познавали и изгубили су животе због мене и моје пријатељице, због тога како се облачимо".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво