Сајбер вирус "Вона крај" дело хакера из јужне Кине?

Стручњаци за сајбер безбедност установили су да би сајбер вирус "вона крај", који је угрозио више од 200.000 компјутера у 150 земаља раније овог месеца, могао бити дело хакера пореклом из јужне Кине, Хонг Конга, Тајвана или Сингапура, пише лист "Саут Чајна морнинг пост".

Експерти из америчке компаније "Флешпоинт", наводи кинески лист, спровели су лингвистичку анализу кода вируса и утврдили да су програм израдиле особе којима је кинески језик матерњи, са јужним дијалектом, преноси Тас.

Хакери су потом уз помоћ Гугл преводиоца превели садржину на друге језике.

Раније је америчка софтверска компанија "Симантек" саопштила да иза напада сајбер вирусом "Вона Крај" можда стоје хакери из Северне Кореје.

Хакери су 12. маја тим вирусом напали компјутере широм света тражећи потом од корисника да уплате одређену своту како би им поново омогућили приступ блокираним документима а, према неким наводима, при том су коришћене хакерске методе које је развила америчка Национална безбедносна агенција (НСА).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво