Јункер негирао да је Трамп жестоко критиковао Немачку

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је негирао да је амерички председник Доналд Трамп жестоко критиковао немачку трговинску политику током састанка са лидерима Европске уније у Бриселу.

Жан Клод Јункер је, пред почетак самита Г-7, рекао да Доналд Трамп није рекао да се Немци понашају лоше и оценио извештаје медија као претеране, устврдивши да амерички председник није био агресиван према Немачкој током разговора, пренео је АФП.

Немачки медији су известили да је Трамп упутио салве критика на рачун Немачке и њене продаје аутомобила у Сједињеним Америчким Државама на јучерашњем састанку са лидерима Европске уније

"Немци су лоши, врло лоши. Погледајте милионе аутомобила које продају у САД. Страшно. То ћемо зауставити", наводно је рекао Трамп, на састанку сa председником Европске комисије Жан Клодом Јункером, председником Савета Европске уније Доналдом Туском и другим високим званичницима у Бриселу, објавио је немачки лист Шпигл у свом електронском издању.

Председник Европске комисије је тада интервенисао, према истим изворима, и устао у одбрану Немачке наводећи да слободна трговина доноси корист свима.

Зидојче Цајтунг, који је објавио сличну причу о Трамповом анти-немачком наступу, наводи да званичници ЕУ сматрају да њихове америчке колеге још увек не схватају чињеницу да ЕУ преговара о трговинским споразумима као блок, а не на принципу појединачних земаља, преноси портал Политико.

Трамп је изразио забринутост према немачко-америчкој трговини у прошлости, претећи почетком ове године да ће увести порез од 35 пороцената на увоз аутомобила из те земље, подсећа овај портал.

"Ако желите да правите аутомобиле у свету, онда вам желим све најбоље. Можете да правите аутомобиле и за Сједињене Државе, али за сваки аутомобил који уђе у САД, платићете 35 посто пореза", изјавио Трамп тада за немачке новине Билд.

Политико пише да је амерички председник у том интервјуу навео да ће рећи БМВ-у да "ако хоћете да градите фабрику у Мексику и планирате да продајете аутомобиле у САД без 35 одсто пореза - онда то можете да заборавите".

Трамп и немачка канцеларка Ангела Меркел треба да се састану данас на самиту Групе 7 (Г7) у Таормини, на Сицилији.

Ни кабинет немачке канцеларке ни Бела кућа нису се за сада огласили поводом ових новинских извештаја, наводи Франс прес.

Француска агенција додаје да је амерички председник, након што је описао свој састанак са Меркеловом у Вашингтону у марту као "сјајан", већ следећег дана покренуо харангу против Немачке, оптужујући је да дугује "огромне суме новца" НАТО-у и САД-у.

Са друге стране, Меркелова је позвала Трампа после његове победе на зборима да подржи вредности западне демократије након изолационистичке реторике током председничке кампање, пише Франс прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво