Трамп Меркеловој: Савезници морају да плате оно што дугују

Немачка канцеларка Ангела Меркел први пут се састала у Вашингтону са новим америчким председником Доналдом Трампом. Имиграција је привилегија, а не право, безбедност наших грађана је на првом месту, рекао је после разговора Трамп. Меркелова сматра да односи са Русијом треба да се побољшају, али да прво треба решити ситуацију у Украјини.

Доналд Трамп је пренео немачкој канцеларки да снажно подржава НАТО, али да савезници морају да "плате оно што дугују".

Многе државе дугују огромне суме новца и та ситуација није праведна према Сједињеним Државама", рекао је Трамп на почетку заједничке конференције за штампу са Меркеловом у Белој кући.

Истакао је да те државе морају да плате свој део како би добиле обећање да ће их остатак Алијансе бранити, преноси АП.

Меркелова је рекла да охрабрује Трампова подршка НАТО и обећала да ће Немачка повећати свој допринос.

Трамп је похвалио допринос Немачке у Авганистану и борби против тероризма Исламске државе, а Меркелова се заложила за заједничку сарадњу у Авганистану и на тражењу решења за Сирију и Ирак.

Када је реч о глобалним претњама, Трамп је истакао неопходност да заштити САД од "радикалног исламског тероризма".

"Имиграција је привилегија, а не право и безбедност наших грађана мора увек да буде на првом месту", рекао је Трамп.

Меркелова сматра да односи са Русијом треба да се побољшају, али да прво треба решити ситуацију у Украјини.

Трамп одбио руковање у Овалном кабинету 

Меркелова је испред Беле куће срдачно дочекао амерички председник. Лидери су се после руковања и позирања уз осмех пред камерама, упутили ка Овалном кабинету, преноси АФП.

Уследио је 15-минутни разговор у четири ока у Овалном кабинету, на предлог америчког председника, преносе немачки медији уз напомену да је то била ретка пракса канцеларке са претходним шефовима Беле куће Бараком Обамом и Џорџом Бушом.

Састанак су обоје оценили као "добар", након чега су позвани новинари и сниматељи.

Трамп је, како наводи немачки лист Билд, деловао релативно напето и озбиљно.

"Пошаљите лепу слику кући у Немачку!", рекао је Трамп фоторепортерима.

Када су их фотографи позвали да се рукују, узвикнувши "руковање, руковање", Трамп је одбио. Онда је канцеларка покушала још једном да измами од Трампа руковање.

"Хоћемо ли да пружимо руку једно другом?", запитала је Меркелова на енглеском језику.

Али Трамп није хтео. Непомично је гледао испред себе, као да не чује канцеларку.

Она је гледала помало шокирано, али се дипломатски насмешила, описује новинар Билда сцену из Овалног кабинета.

Односи две земље никада нису били сложенији, с обзиром на супротне погледе на свет и политичка збивања. Зато је интересовање медија за данашњи сусрет огромно.

Медији наводе да је Меркелова пред долазак помно проучавала Трампове говоре и закључила да је најбољи приступ до његовог срца - преко бизниса. Зато је са собом повела директоре БMВ-а, "Сименса" и "Шефлера", с намером да објасни да су немачке инвестиције у Америци велике.

Трамп је током кампање претио увођењем високих пореза за државе попут Немачке, које имају велики спољнотрговински суфицит с Америком. Меркелова је успешно изашла на крај са претходном двојицом америчких председника. И Џорџ Буш и Барак Обама на крају су за њу имали само речи хвале. За сада нема наговештаја да ће и Трамп имати слично мишљење.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво