Асанж: Нећу опростити ни заборавити седам година "затвора"

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да је био затворен седам година без оптужбе, а да му је име оклеветано.

"Данас је важна победа за мене и систем људских права УН, али то никако не може да обрише седам година притвора без оптужнице, док су моја деца расла. То је нешто што не могу да заборавим или опростим", рекао је Асанж обраћању са балкона амбасаде Еквадора у којој живи већ пет година.

Такође је критиковао западне владе, али је додао да је спреман да разговара са Лондоном и Вашингтоном.

"Мој правни тим је контактирао владу у Британији и надамо се да ћемо ступити у дијалог о томе како даље", рекао је подигавши стиснуту песницу у знак победе.

Додао је да би био "срећан" да разговара о случају и са америчким министарством правде упркос томе што главни тужилац САД Џеф Сешенс каже да је хапшење Асанжа приоритет.

Влада Еквадора затражила је раније од Велике Британије да омогући оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу безбедан пролаз, како би му омогућила азил у Јужној Америци, док је британска полиција саопштила да ће он бити ухапшен ако изађе из амбасаде Еквадора у Лондону.

Шведско тужилаштво одбацило је данас прелиминарну истрагу против Асанжа због оптужбе за силовање, што је био разлог за његов боравак у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво