Обустављена истрага против Асанжа за силовање

После скоро седам година, шведско тужилаштво одустало је од прелиминарне истраге о наводном силовању за које је оптужен оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж. Ипак, истрага би могла бити поново покренута уколико се Асанж врати у Шведску пре него што тужба застари. Британска полиција је у међувремену саопштила да ће Асанж бити ухапшен уколико напусти Амбасаду Еквадора.

Јавна тужитељка Шведске Маријане Ни изјавила је да је европску потерницу за Џулијаном Асанжом по оптужбама за сексуално злостављање, повукла јер је закључила да његово изручење Шведској неће бити могуће.

"Он је покушао све да избегне шведске и британске правне власти. Моја процена је да он не може бити изручен у догледној будућности", рекла је Нијева, преноси АП.

Нијева је напоменула да би истрага против Асанжа на основу оптужби за сексуалне преступе могла бити поново покренута уколико се он у Шведску врати пре него што тужба застари 2020. године.

Тужитељка је додала да она не може да каже да ли је Асанж крив или није.

Иначе, шведски званичници обавили су пре шест месеци разговор са Асанжом у амбасади у Лондону и он је том приликом негирао наводе о силовању.

Шведска полиција је тражила Асанжа ради саслушања по четири тачке због навода о силовању и сексуалном узнемиравању које су изнеле две жене после његове посете Шведској 2010. године.

Асанж је одбио да путује у Шведску, из страха да одатле буде изручен САД због објављивања 500.000 тајних војних докумената о ратовима у Авганистану и Ираку.

"Крај ноћне море"  

Убрзо након објављивања одлуке шведског тужилаштва, на Асанжовом Твитер налогу објављена је његова фотографија на којој је насмејан.

Асанжов адвокат Кристоф Марчанд поздравио је одлуку тужилаштва да одустане од седмогодишње истраге о силовању која се води против Асанжа, рекавши да је та одлука "крај његове ноћне море".

"Чекали смо дуго на ову одлуку. Џулијан Асанж је био жртва велике злоупотребе поступка. Јако смо задовољни и веома дирнути, јер ово означава крај његове ноћне море", рекао је Марчанд, члан Асанжовог правног тима чије је седиште у Бриселу.

Додао је и да Асанжови адвокати, који су распоређени широм света, разматрају импликације ове одлуке, преноси АФП.

У међувремену, британска полиција је саопштила да је прекршајни суд издао налог да Асанж буде ухапшен ако напусти Амбасаду Еквадора у Лондону, јер се није одазвао судском позиву.

"Суд у Вестминстеру издао је налог за хапшење Џулијана Асанжа на основу тога што се није предао суду 29. јуна 2012. године. Полиција Метрополитен је дужна да изврши тај налог након што он напусти амбасаду", навела је полиција у саопштењу, преноси Ројтерс.

Асанж живи у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године, након што је ту побегао како би избегао изручење Шведској.

Одлуци да му се пружи азил помогло је и то што су Уједињене нације саопштиле да узбуњивач Челси Менинг, која је проследила извештаје Викиликсу и због тога је била у притвору до пре два дана, била смештена у нехуманим затворским условима, који се граниче са мучењем.

Прошле године УН су оцениле да су британске и шведске власти криве за арбитрарно задржавање Асанжа, јер упорно одбијају да гарантују да га неће депортовати Американцима. Еквадор је раније тражио гаранције да оснивач Викиликса неће бити изручен САД ако се одрекне уточишта у амбасади.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво