Асанж: Нећу опростити ни заборавити седам година "затвора"

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да је био затворен седам година без оптужбе, а да му је име оклеветано.

"Данас је важна победа за мене и систем људских права УН, али то никако не може да обрише седам година притвора без оптужнице, док су моја деца расла. То је нешто што не могу да заборавим или опростим", рекао је Асанж обраћању са балкона амбасаде Еквадора у којој живи већ пет година.

Такође је критиковао западне владе, али је додао да је спреман да разговара са Лондоном и Вашингтоном.

"Мој правни тим је контактирао владу у Британији и надамо се да ћемо ступити у дијалог о томе како даље", рекао је подигавши стиснуту песницу у знак победе.

Додао је да би био "срећан" да разговара о случају и са америчким министарством правде упркос томе што главни тужилац САД Џеф Сешенс каже да је хапшење Асанжа приоритет.

Влада Еквадора затражила је раније од Велике Британије да омогући оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу безбедан пролаз, како би му омогућила азил у Јужној Америци, док је британска полиција саопштила да ће он бити ухапшен ако изађе из амбасаде Еквадора у Лондону.

Шведско тужилаштво одбацило је данас прелиминарну истрагу против Асанжа због оптужбе за силовање, што је био разлог за његов боравак у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 20. мај 2017, 08:25)
anonymous [нерегистровани]

Храбри Еквадор - сетимо се нашег пријатеља, великог Бобија Фишера!

Што се тиче Асанжа, његова изјава да не прашта и не заборавља говори све.о.њему - срце јуначко! Само кукавице праштају и Заборављају! Мислите о томе!

(петак, 19. мај 2017, 18:14)
anonymous [нерегистровани]

Satisfakcija

Svaka kleveta bi trebala da se kvalifikuje i tretira kao krivicno delo i to najteze. Sve je jedno da li vas neko fizicki ubije ili vas psihicki razori unistavajuci klevetom zivot vase porodice i vas. Dakle, kleveta je svojevrsno ubistvo i to lagano, hladnokrvno, zversko rastakanje necijeg zivota