Турска не да Немцима да посете војнике у бази "Инџирлик"

Анкара је поново одбила захтев посланика Бундестага да посете немачке војнике у ваздухопловној бази "Инџирлик" на југу земље, саопштио је портпарол немачког министра спољних послова Мартин Шефер оценивши да је та одлука "неприхватљива".

Према његовим речима, Турска је наговестила да је тај потез повезан с одлуком Немачке да одобри азил турским војницима које Анкара оптужује да су учествовали у неуспелом покушају војног пуча у Турској прошле године, пренео је АП.

Он је додао да је одбијање захтева саопштено немачком амбасадору током викенда.

Шефер је најавио да немачки министар спољних послова Зигмар Габријел планира да покрене то питање на састанку са савезницима у Вашингтону ове недеље.

Портпарол немачког Министарства одбране Јенс Флосдорф рекао је да војска разматра премештање немачких извиђачких авиона "Торнадо" и авиона за допуну горива из Инџирлика у другу земљу.

Реаговала је и немачка канцеларка Ангела Меркел која је рекла да ће Берлин можда преместити своје војнике у другу земљу.

Говорећи на конференцији за новинаре, Меркелова је рекла да је неопходно да посланици могу да посете више од 250 војника који се налазе у ваздухопловној бази Инџирлик, као део НАТО мисије.

"Наставићемо разговоре са Турском, али паралелно, морамо да истражујемо друге опције. То значи тражити алтернативе Инџирлику, а једна од тих налази се у Јордану", рекла је Меркелова.

Турска је летос забранила немачким посланицима да посете ту базу, након што су посланици у Бундестагу гласали да се масакр над Јерменима у време Османског царства призна као геноцид.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво