Великим сајбер нападом погођено 99 земаља

Глобални сајбер напад, за који се верује да је изазван процурелим вирусом из НСА, погодио је организације широм света. Према досадашњим извештајима, напад је захватио 99 земаља, укључујући Русију и Кину. Још увек се не зна ко стоји иза напада.

Фирма која се бави безбедношћу на интернету "Аваст" саопштила је да је забележила око 75.000 случајева напада. Реч је о нападу софтвером који блокира рачунар и не дозвољава његово коришћење, док се хакерима не исплати откуп. Коришћен вирус којег стручњаци називају "WCry" и "WannaCry".

Међу најугроженијима су здравствени системи у Енглеској и Шкотској. Би-Би-Си верује да је нападом погођено око 40 здравствених организација и установа чији је рад угрожен.

Вирус се проширио у петак када су многе медицинске установе пријавиле да су им рачунари отказали "један по један". Затим је напад детектован у многим европским земљама.

Велики број шпанских компанија укључујући "Телефонику", "Ибердролу" и "Гас натурал" су погођене, а особљу је речено да искључе рачунаре.

Погођени су и португалски "Телеком", компанија "Федекс", шведске локалне власти и "Мегафон", други по величини мобилни оператер у Русији. Људи су на друштвени мрежама делили фотографије заражених рачунара укључујући и апарат за издавање возних карата у Немачкој, као и рачунар универзитетске лабораторије у Италији.

Према неким извештајима, Русија је претрпела највише напада, преноси Би-Би-Си. Руско министарство унутрашњих послова потврдило је синоћ да су се и њихови компјутери нашли на мети хакерског напада, али да су на време примењене заштитне мере па је вирус блокирао тек мање од један одсто рачунара министарства.

Када је реч о Кини, та земља још увек није званично потврдила да је претрпела неки напад, али према коментарима на друштвеним мрежама нападнут је рачунар на једном универзитету.

Синоћ је Политико писао да се иза масовних напада назире наводни процурели сајбер вирус америчке Националне безбедносне агенције.

У међувремену је америчко министарство за унутрашњу безбедност саопштило да су САД спремне да пруже подршку страним партнерима у одбијању напада.

Министарка унутрашњих послова Велике Британије је рекла да влада још не зна ко стоји иза глобалног сајбер напада.

"Нисмо у могућности да вам кажемо ко стоји иза напада. Тај посао (истраге) је и даље у току", рекла је она радију Би-Би-Си, преноси Ројтерс.

Британска министарка полиције је навела да Национални центар за сајбер безбедност сарађује са здравственом службом у тој земљи како би се осигурало да напад буде обуздан и ограничен, док Национална агенција за борбу против криминала ради са свима њима на откривању одакле је напад дошао.

Радова је рекла да влада у Лондону не зна да ли је нападом управљала страна влада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се