Глобални сајбер напад, хиљаде рачунара широм света закључано

Организације широм света пријавиле су да су мета организованог и масовног сајбер напада, јавља Би-би-Си.

Рачунари на хиљадама различитих локација закључани су са захтевом за исплату 300 долара у биткоинима, уз помоћ софтвера који их блокира и не дозвољава да се користе док се хакерима не исплати откуп.

Како наводи британски јавни сервис, хакери за "откључавање" сваког рачунара захтевају 300 долара у биткоинима.

До сада је пријављено да су рачунари заражени у 74 земаља широм света, укључујући Велику Британију Кину, Русију, САД, Шпанију, Италију и Тајван.

Рачунарски стручњаци тврде да су ти инициденти повезани.

Један од њих је написао на Твитеру да да је забележио хиљаде случајева.

"Ово је огромно", рекао је Јакуб Крустек из фирме "Аваст", познате по свом антивирусном програму.

Још једна компаније која се бави безбедношћу рачунара, "Касперски"  каже да су напади забележени у 74 земаља и да та број расте.

Све je почело нападом на рачунарски систем британског здравства, па су болнице биле приморане да преусмеравају позиве упућене Хитној помоћи због тог сајбер напада.

Ројтерс је раније данас пренео да је Национална здравствена служба (НХС) Велике Британије саопштила да је 16 организација из тог система захваћено нападом и да нема информација да су хакери успели да приступе подацима пацијената.

Дејли телеграф је објавио да хакери траже откуп и да, према до доступним информацијама, у болницама не раде телефони и компјутери, а у неким од болница се примају само хитни случајеви, док је пацијентима поручено да су све операције које нису хитне отказане.

АП преноси наводе "НХС Диџитала", који се брине о сајбербезбедности болница, да је напад изведен "софтвером за тражење откупа" под називом "вона декриптор" (WannaCry) који закључава компјутер и држи га као "таоца" док нападачи траже новац да би он могао поново да проради.

"Сумња се да је сајбер напад изведен на националном нивоу предузимамо све могуће мере предострожности како бисмо заштитили наше локалне системе Националне здравствене службе", објавио је на Твитеру огранак НХС за Мерсисајд на северу Енглеске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара