Адвокат тужио Дутертеа Међународном кривичном суду

Филипински адвокат Џуд Сабио поднео је Међунардоном кривичном суду у Хагу тужбу против председника Филипина Родрига Дутертеа и високих званичника те земље, у којој их оптужује за злочине против човечности почињене током борбе против наркодилера.

Како преноси Ројтерс, у тужби на 77 страна, адвокат Сабио је навео да је Дутерте починио те злочине и да је под његовом влашћу убијање осумњичених за трговину дрогом и других криминалаца постало "најбоља пракса".

Сабио је адвокат Едгара Матобатоа, човека који је у филипинском Сенату сведочио да је био део одреда који је убијао у складу са Дутертеовим наређењима.

У тужби се наводи да је, поред председника Филипина, за убиства одговорно најмање још 11 високих владиних званичника и захтева се истрага, издавање налога за хапшење и суђење оптуженима.

Ројтерс наводи да сенатори нису пронашли никакве доказе у тврдњама које је изнео Матобато, а које је Дутерте одбацио као фабриковане. Наводи се да је скоро 9.000 људи убијено откад је Дутерте преузео власт прошлог лета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво