Реаговања на резултат референдума у Турској

Високи званичници Европске комисије, Немачке и Аустрије уздржано су реаговали на резуутат референдума у Турској, где је већина изашлих грађана подржала уставне промене којим се дају већа овлашћења председнику Републике. ЕК тражи да Турска обезбеди консензус за примену уставних промена. Савет Европе: Турско руководство пажљиво да размисли о својим наредним корацима. Агенција АФП оцењује да резулат говори о великој подењености у у земљи, док атински лист "Катимерини" сматра да се улази у период велике нестабилности.

У саопштењу Европске комсије истиче се да би Турска би требало да обезбеди најшири могући национални консензус око уставних амандмана, имајући у виду тесан резултат референдума о уставним реформама.

"Имајући у виду тесан резултат референдума и далекосежне последице уставних амандмана, позивамо турске власти да настоје да обезбеде најшири могући консензус о њиховој примени", наводи се у саопштењу ЕК, пренео је Ројтерс.

То су заједнички саопштили шефа ЕК Жан Клод Јункер, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је да ће бити важно "да се задржи хладна глава" без обзира на исход турског референдума о измени Устава којом се повећава моћ председника те земље. Габријел је у краткој изјави рекао да је добро што је жучна референдумска кампања завршена.

Током кампање је било доста тензија између влада Турске и европских земаља, пре свих Немачке и Холандије, због забране турским политичарима да учествују у тим земљама на скуповима подршке уставним променама на референдуму. Габријел је рекао да ће резултат референдума, како се и очекивало, вероватно бити тесан.

"Какав год да буде глас турског народа на крају, треба да останемо хладне главе и да будемо смирени", рекао је шеф немачке дипломатије.

У Турској је данас одржан референдум на којем је око 55,3 милиона Турака одлучивало о увођењу председничког система у тој земљи, односно давању знатно веће моћи турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану који би у том случају ;могао да остане на власти до 2029. године.

Шеф кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел сматра да је тесан резултат на референдуму у Турској показао да постоји "жива политичка дебата" унутар те земље.

"Мислим да је оно што вечерас можемо да кажемо то да је резултат био тешњи него што су неки људи страховали", рекао је Алтмајер за АРД телевизију.

Алтмајер је додао да је превише рано да се каже више, јер бројање гласова још није завршено, преноси АП.

Он је додао да посматрачи избора тек треба да дају своје мишљење о референдуму.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд поручио је да би турско руководство требало би пажљиво да размисли о својим наредним корацима, имајући у виду тесну победу присталица уставних реформи.

Како је нагласио у саопштењу, "од изузетног значаја" је обезбедити независност судства у складу са принципом владавине права, које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима.

Према његовим речима, Савет Европе, чији је Турска пуноправни члан, спреман је да подржи земљу у том процесу, пренео је Ројтерс.

Курц: Резултат показује подељеност турског друштва

Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оценио је вечерас да исход референдума у Турској показује подељеност турског друштва.

"Независно од тога како ће бити коначан исход референдума, он показује колико је земља подељена", написао је Курц на твитеру.

Сарадња Турске са Европском унијом, уверен је он, биће још комплекснија.

Иначе, турска дијаспора у Аустрији гласала је великом већином за промену Устава у Турској.

Тако је у Бечу "за" гласало 71,3 одсто Турака, у Салцбургу 71,2 и Брегенцу 65 одсто, показују прелиминарни резултати објављени на сајту изборне комисије.

Агенција АФП оцењује да резултат референдума указује на дубоке поделе у земљи.

Исход указује на "дубоку подељеност" турског народа по питању промена јер су противници уставних промена победили у три највећа града у земљи, истиче француска агенција.

Како наводи, за туског председника "велико разоћарање" представља победа гласа "против" у његовом родном граду Истанбулу, престоници Анкари и тречем по велићини граду Измиру.

Катимерини: Турска улази у велики период нестабилности

Резултат данашњег референдума о измени Устава Турске "најављује велики период нестабилности", коментарише водећи грчки лист, конзервативни Катимерини.

"Оно што се рачуна јесте да је председник Тајип Реџеп Ердоган победио и да ће моћи да влада помоћу новог, аутаркичног председничког система", наводи вечерас атински лист на свом сајту.

Међутим, пише даље, "не могу се игнорисати мала разлика у гласовима (за и против измене Устава), приговори опозиције и пораз који је Ердоган претрпео у великим градовима".

"Већ само поглед на мапу распореда гласова јасно показује две Турске - једну приморску, великих урбаних центара и Курда, и другу у којој је сва остала земља".

"После референдума Турска се лако може наћи на прагу грађанског рата", а "за мегаломанију Султана нема сигурносног вентила", сматра грчки лист.

Оптимисти се надају да Ердоганова тек маргинална превага на референдуму "може утицати да он буде умерен и разуман", али "недавна збивања би требало да су уверила све да га сваки неповољан догађај гура у све аутаркичнију владавину, а много пута и у параноју", пише у коментару.

"Европски и амерички званичници су хтели његову чисту победу, не зато што им је симпатичан, или што се с њим лако споразумевају, него јер страхују од дестабилизације Турске, међутим то ће, како све указује, бити главни сценарио наредних година", закључује коментатор Катимеринија.

Истакнути турски новинар Џан Дундар рекао је да овако тесан резултат "није добар" за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и да је "својеврсна лекција, коју се надам да ће усвојити".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се