Ердоган: Турци на референдуму донели историјску одлуку

Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је да су грађани на референдуму донели историјску одлуку, након што је објављено да је за уставне промене гласало 51,3 одсто бирача. Уз ватромет, Ердоганoве присталице славе у Истанбулу резултате референдума.

"Спроводимо најважнију реформу у нашој историји", рекао је Ердоган новинарима у својој званичној резиденцији у Истанбулу, истичући да би сви требало да поштују одлуку турског народа, а посебно савезници.

Ердоган је навео да незванични резултати показују да је око 25 милиона гласача подржало уставне реформе, док је против било 1,3 милиона мање.

Додао је да се нада да ће Турска имати користи од резултата референдума.

Неће сви чланови уставних промена одмах ступити на снагу, казао је Ердоган, додајући да ће неки ступити на снагу у новембру 2019. године.

Рекао је да је сваки глас на референдуму био важан, да је подршка уставним променама порасла на југоистоку Турске и да су гласови из иностранства имали великог удела у успеху референдума, пренео је Ројтерс.

Премијер Бинали Јилдирим прогласио је раније победу на референдуму о уставним променама, којима се проширују овлашћења председника.

Према његовим речима, Турска је окренула нову страну у својој демократској историји, преносе агенције.

Обраћајући се окупљеним присталицама, било их је око 3.000, са балкона седишта своје Партије права и правде, Јилдирим је рекао да су последњи прелиминарни резултати показали да је на референдуму победио глас за промене, наводи АП.

"Ово је одлука народа. У нашој демократској историји окренута је нова страница", рекао је Јилдирим, преноси АФП.

Он је додао да "последњу реч има народ, а народ је гласао за промене".

Јилдирим је поручио да је исход референдума најбољи одговор онима који стоје из неуспелог покушаја војног пуча у Турској, у јулу прошле године.

АП јавља да Ердоганове присталице уз ватромет славе у Истанбулу резултате референдума.

Грађани Турске су се на референдуму изјашњавали о уставним променама, којима би се проширила овлашћења председника Ердогана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се