Шулц упозорио конзервативце Меркелове да не славе прерано

Мартин Шулц, чија је Социјалдемократска партија (СПД) главни ривал Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел на парламентарним изборима у септембру, изјавио је да их неће омести неуспех на изборима у савезној држави Сарланд и упозорио конзервативце да не прослављају победу прерано.

Шулц каже да су повећали подршку у претходних неколико седмица, у Сарланду и да гледају напред, додајући да предстоји дуг пут.

"Та порука је упућена онима који данас славе, разумљиво с њихове тачке гледања, али не би требало да прерано славе", рекао је Шулц, бивши председник Европског парламента који је овог месеца изабран за лидера социјалдемократа и противкандидата Меркеловој.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке победила је у недељу на изборима за регионални парламент у Сарланду, много лакше него што се очекивало, са 40, 7 према 29,6 одсто гласова. СПД није успео да освоји довољно гласова да формира коалицију с партијом Левица.

Шулц је рекао да би било погрешно и немарно извлачити закључке из тога за друге изборе.

Меркелова је рекла да је исход избора показао како "не би требало стално бринути због анкета, већ радити на убеђивању људи", преноси Танјуг.

"Једноставно сам срећна због резултата, и то је оно што је важно. Не бринем стално за последице", рекла је канцеларка.

Немачкој предстоје избори у још две покрајине у мају, након чега ће бити одржани национални парламентарни избори 24. септембра на којима Меркел настоји да освоји и четврти мандат.

"Биће то тешка изборна кампања, али имамо све шансе у рукама", закључила је Меркелова.

Заменик председника ЦДУ Армин Лашет изјавио је да је победа у Сарланду дала његовој партији "ветар у леђа" за предстојеће парламентарне изборе, али да они и даље неће бити лаки.

"Све што се говорило о Шулцовом возу који прелази преко свега и све мења, није се обистинило", рекао је Лашет за телевизију ЗДФ.

Сарланд прва је од три савезне државе у којима се бира регионални парламент пре парламентарних избора у септембру на којима ће Меркелова покушати да освоји четврти мандат.

Демохришћанима предстоји тежак задатак на изборима у мају у држави Северна Рајна - Вестфалија, најнасељенијој немачкој држави у којој су на власти социјалдемократе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи