Странка Ангеле Меркел победила на изборима у Сару

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел победила је на регионалним изборима у Сару, показују прелиминарни резултати избора.

У Сару, једној од најмањих немачких савезних покрајина, одржани су избори за локални парламент, на којима је ЦДУ освојила 40 осто гласова бирача.

Противничка Социјалдемократска странка Немачке (СПД) левог центра на челу с њеним новоизабраним председником Мартином Шулцом, који је уједно и противкандидат Меркелове на изборима за канцелара који ће бити одржани за шест месеци, освојила 30 одсто гласова бирача, јавља ЗДФ позивајући се на прелиминарне резултате избора.

АРД телевизија процењује да ЦДУ има нешто веће водство од 41 процента гласова у односу на СДП, који, према овој телевизији, има 29,5 одсто гласова бирача, пренео је АФП.

У локални парламент друге по реду најмање савезне покрајине ушла је и странка Левица са 13 одсто глсова, што значи да је изгубила три процента подршке.

Алтернатива за Немачку (АФД) је са шест одсто гласова прешла изборни цензус тако да ће и она ући у парламент.

Избори у Сару су показали и тренд пада популарности странке Зелени која са 4,5 одсто освојених гласова није успела да уђе у локални парламент.

Овакав изборни исход омогућава једино наставак садашње "велике коалиције" између демохришћана и социјалдемократа, пренела је Хина.

Такозвана црвено-црвена коалиција, између СПД-а и странке Левица, којој су многа испитивања јавног мњења давала велике изгледе на победу, нема довољно гласова да формира парламентарну већину.

Први непотпуни званични резултати избора у Сару очекују се вечерас око 22 сата.

Избори у Сару важан су показатељ расположења бирача у изборној години - у мају се одржавају избори у савезним покрајинама Шлезвиг-Холштајн и Северна Рајна Вестфалија, а крајем септембра и савезни парламентарни избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво