Шпигел: ЦДУ Меркелове у кампањи наступа против избеглица

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел јасно ће се током предизборне кампање профилисати као странка која се противи даљем приливу избеглица и на тај начин ће се јасно дистанцирати од политике добродошлице коју је од 2015. заступала Меркелова, објавио је "Шпигел".

"Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да број избеглица остане константно низак. Ситуација из 2015. не сме да се понови", стоји у нацрту предизборног програма чије је делове објавио немачки недељник, преноси Хина.

У програмском тексту под називом "Живети слободно и безбедно у Немачкој", стручњаци ЦДУ за унутрашњополитичка питања се залажу за строге смернице у односу према избеглицама.

"Спајање породица за особе са супсидијарним заштитним статусом би требало да буде онемогућено и после рока у марту 2018.", стоји у програму.

Супсидијарна заштита се додељује особама које не испуњавају услов за статус избеглица и које могу да буду враћене у земљу порекла чим престану разлози њиховог доласка у Немачку. Ова мера се у основи односи на избеглице из Сирије.

У програму се такође тражи строжи однос према подносиоцима захтева за азилом који скривајући свој прави идентитет одуговлаче поступак провере захтева, а тиме и боравак у Немачкој.

Истовремено се траже казнене мере за савезне покрајине које довољно ефикасно не протерују особе којима је одбијен захтев за политичким азилом и које немају право боравка у Немачкој. Притом се углавном мисли на покрајине у којима су на власти неке од странака леве оријентације, попут Социјалдемократске партије Немачке (СПД), Зелених или Левице.

Наводи се да против земаља које буду одбиле да приме своје држављане којима је одбијен азил у Немачкој, ЦДУ такође тражи "оштре мере", пре свега у облику смањивања помоћи земљама у развоју.

Хина наводи да ЦДУ, између осталог и због свог партнера, баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), покушава већ дуже време да се дистанцира од политике из друге половине 2015. када је скоро милион избеглица неконтролисано ушло у Немачку.

Наводи се да је у том контексту и сама канцеларка Меркел, која и ове година наступа као кандидаткиња демохришћана на изборима за Бундестаг у септембру, тврдила да се ситуација из 2015. "више не сме поновити".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво