Ко је Халид Масуд, нападач из Лондона?

Халид Масуд, који је у среду прегазио три особе на Вестминстерском мосту и усмртио ножем полицајца испред зграде Британског парламента, да би затим полицајци пуцали у њега и убили га, рођен је као Ејдријан Расел Аџао, рекао је шеф британских антитерористичких снага Марк Роули.

Првобитна информација коју је објавио Би-Би-Си је да је 52-годишњи Масуд, који је извршио напад у Лондону, рођен као Ејдријан Елмс.

Британска полиција је у четвртак саопштила да је био вишеструко осуђиван за вршење кривичних дела, али ниједном за неко дело у вези са тероризмом.

Масуд (52) је био познат по "бројним псеудонимима" и живео је у Западном Мидлендсу, енглеском округу у коме се налази и град Бирмингем, где је полиција извршила рацију током ноћи између среде и четвртка, пренео је АФП.

Масуд је рођен у Кенту, на југоистоку Енглеске, а одскоро је живео у централној Енглеској, додала је полиција.

"Масуд није био предмет било каквих актуелних истрага и нису постојали претходни обавештајни подаци о његовој намери да изврши терористички напад", истиче се у саопштењу.

Масуд је, ипак, био познат полицији, наводи се у саопштењу и додаје да је више пута осуђиван за нападе, као што је наношење тешких телесних повреда, поседовање оружја и угрожавање јавног реда.

Би-Би-Си наводи да се верује да је сат времена након што је изнајмио "хјундаи" ступио у контакт са компанијом и рекао им да му аутомобил више није потребан. Шта се даље дешавало до тренутка када се одвезао до Вестминстерског моста где је улетео међу пешаке, није познато.

Према наводима полиције, први пут је осуђен у новембру 1983, а последњи пут у децембру 2003. године због поседовања ножа.

Масуд је био неуобичајено комуникативан 

Менаџер хотела у коме је одсео Масуд ноћ пре напада у Лондону рекао је да је овај био неуобичајено комуникативан и да је помињао детаље о својој породици, као и то да му је отац болестан.

"Био је нормалан, заправо пријатељски расположен, јер смо провели око пет до десет минута у разговору са њим о томе ко је и одакле је", рекао је Скај њузу Сабер Туми.

Полиција је претресла собу у хотелу Престон парк у Брајтону након напада, у потрази за трговима о Калиду Масуду.

Менаџер хотела рекао је да се Масуд на рецепцији пријавио под својим именом и да је поменуо да има двоје деце, као и проблем са болесним оцем.

Међу предметима заплењеним из собе су и пегла за панталоне и држач за тоалет папир.

У нападу на Вестминстерском мосту и испред зграде Британског парламента убијене су четири особе, укључујући нападача, док је 40 рањено.

Британска премијерка Тереза Меј рекла је раније да је полицији познат идентитет нападача, али да због истраге још не може да га објави.

Додала је и да је нападач био под истрагом обавештајних служби пре неколико година, због довођења у везу са екстремистима, али да су га службе сматрале "небитном фигуром".

У оквиру истраге, полиција је током дана извршила неколико рација, најпре у Бирмингему, а затим и у другим деловима Лондона и Британије, при чему је ухапшено осам особа.

У истрагу је, поред британске полиције, укључена и обавештајна агенција МИ-5.

Одговорност за напад преузела је Исламска држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво