Велики носач хеликоптера уведен у састав јапанске војске

Један од највећих јапанских носача хеликоптера, "Кага", уведен је у састав јапанске војске, обезбедивши јој већу могућност распоређивања трупа ван својих обала у тренутку када се та земља одупире растућем утицају Кине у Азији.

Уз пратњу војног оркестра, команданти јапанских снага за поморску самоодбрану преузели су пловило дужине 248 метара, други по величини јапански носач хеликоптера, на бродоградилишту у граду Јокохама, близу Токија, преноси Ројтерс.

"Кина покушава да направи промене у Јужном кинеском мору, са базама и кроз поступке који мењају статус кво, стварајући забринутост у међународној заједници", рекао је заменик министра одбране Такајуки Кобајаши на церемонији којој је присуствовало око 500 људи.

Два највећа војна брода Јапана од Другог светског рата су моћни симболи напора премијера Шинза Абеа да војсци повери већу међународну улогу, а осмишљени су као разарачи хеликоптера у границама Устава који забрањује поседовање офанзивног оружја.

Јапански бродови могу да носе до девет хеликоптера на палуби, а подсећају на носаче какве користи амерички маринци, напомиње британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво