Ванг и Тилерсон о "скретању са пута" Северне Кореје

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да је имао "искрене, прагматичне и продуктивне" разговоре са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном, који је у посети Кини.

Ванг је поручио да питање Северне Кореје мора да буде решено мирно и дипломатским средствима.

Навео је да теме о којима је разговарао са Тилерсоном, поред Северне Кореје укључују и Тајван и билатералну трговину, преноси Ројтерс.

Тилерсон је указао да су америчка и кинеска страна потврдиле одлучност у убеђивању Пјонгјанга, који има брзо напредујући нуклеарни програм и програм балистичких ракета, да Северна Кореја треба да изабере бољи пут.

Амерички државни секретар је рекао да се Ванг сложио да две земље раде заједно како би убедиле Северну Кореју да скрене са садашњег пута.

АП преноси да је Тилерсон указао да су напетости на Корејском полуострву на "прилично опасном нивоу".

Он је допутовао у прву посету Кини током које је, поред разговара са Вангом Јијем, могућ и састанак Тилерсона са кинеским председником Сијем Ђинпингом.

АФП истиче да је Тилерсон дошао са оштријим ставом САД по питању Северне Кореје у напетој атмосфери након што је амерички председник Доналд Трамп оптужио Пекинг да не врши довољан притисак на Пјонгјанг да обустави свој нуклеарни програм.

Током своје азијске турнеје Тилерсон је прекинуо вишегодишње стратешко стрпљење око Северне Кореје поручивши да тај приступ "није успешан" и да је могућа америчка акција против Пјонгјанга ако претње ескалирају.

Кинеска агенција Синхуа објавила је у уводнику да у оштријем ставу који је изнео Тилерсон на састанцима са савезницима у Токију и Сеулу "нема ничег новог", наводећи да је такав приступ "пропао" претходних година.

Ројтерс наводи да се очекује да ће кинески званичници изразити снажно противљење размештању америчког противракетног система у Јужној Кореји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се