Чавушоглу непожељан у Холандији, Турска најављује санкције

Влада Холандије забранила је да авион са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом слети у Ротердам. Чавушоглу поручује да је ово "неприхватљив скандал" и истиче да ће холандске власти добити "одговор какав заслужују".

Авион турског министра спољних послова требало је током дана да слети на аеродром у Ротердаму, али је холандска влада повукла дозволу за слетање због, како је саопштено, ризика за јавни ред и безбедност.

"Нећемо дозволити да било који званичник турске владе одржи скуп на јавном простору у нашем граду. Ја сам одговоран за јавни ред у Ротердаму и турска влада треба да зна да ће такав скуп бити забрањен", рекао је градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб. 

Чавушоглу је, говорећи о путу у Ротердам на митинг подршке Реџепу Тајипу Ердогану, запретио санкцијама Холандији ако буде спречен.

Турски шеф дипломатије је запретио да ће Анкара одговорити Холандији како она и заслужује истичући да је одлука холандских власти "неприхватљив скандал".

Чавушоглу тврди да Холанђани покушавају да спрече турске званичнике да се сретну са бирачима у Европи.

"Кажу да су отказали због безбедносних разлога, па да ли је министар терориста?", запитао је Чавушоглу, преноси АП.

Додао је да су турски званичници примили бројне поруке подршке из Холандије, у којима се истиче неслагање са, како је рекао, "расистичким и фашистичким политикама владе".

Турски министар је требало да говори на скупу на коме се тражи подршка турских грађана за предстојећи референдум у Турској о проширењу председничких овлашћења.   

Убрзо се огласила и турска министарка за породицу Фатма Каја, која је рекла да у Ротердам намерава да дође копненим путем.

Министарка, која се налази у Немачкој где учествује на скуповима подршке референдуму у Турској, упутиће се у Холандију упркос томе што су тамошње власти отказале скуп на којем је требало да говори, јавила је турска агенција Анадолија, преноси Ројтерс.

Ердоган: Холанђани су остаци нациста 

Реаговао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, критикујући Холанђане као "нацистичке остатке и фашисте".

"Можете да заустављате авион нашег министра колико хоћете, али да видимо како ће ваши авиони од сада долазити у Турску. Холандска влада не познаје политику и дипломатију, то су кукавице. Холанђани су остаци нациста, они су фашисти", рекао је Ердоган. 

Ердоган је раније са нацистичком праксом упоредио и забрану неких турских политичких скупова у Немачкој.

Холандски премијер Марк Руте је на Фејсбуку навео да ће посета Чавушоглуа бити претња за јавни ред. 

Марк Руте је изјавио да разуме да су Турци бесни, али је оценио да је турски председник претерао када је упоредио Холанђане са нацистима.

"То је луда примедба. Разумем да су бесни, али је ово прешло сваку меру", рекао је Руте новинарима.

Дипломатски инцидент одиграва се само пет дана уочи парламентарних избора у Холандији, на којима се, према анкетама, очекује јачање антиисламских странака. Лидер крајње десничарске Партије за слободу Герт Вилдерс поздравља одлуку владе о забрани скупова турских званичника и дијаспоре.

"То је велики успех, не само за Холандију, већ и за моју партију. Без нашег притиска у изборној кампањи, влада се не би одлучила на такав потез", рекао је Вилдерс.

Званичници неколико европских земаља забранили су масовне митинге у знак подршке политици турског председника Ердогана, који је позвао Турке широм Старог континента да му дају подршку на априлском референдуму о промени Устава. Само у Немачкој, право гласа има милион и четиристо хиљада Турака.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се