Трамп се спрема да укине права трансродним ученицима?

Очекује се да ће администрација америчког председника Доналда Трампа поништити постојеће смернице за државне школе којима се штите права трансродних ученика, јавља "Ројтерс" позивајући се на нацрт документа у који је имао увид.

Нацртом се поништава иницијатива бившег председника Барака Обаме у вези са правима трансродних ученика, а којом је државним школама наложено да омогуће тим ученицима да користе тоалете у складу са својим родним идентитетом.

Нацрт, који је подложан изменама, могао би бити објављен већ данас, наводе групе за заштиту права трансродних особа које су биле у контатку са званичницима Трампове администрације.

У документу се наводи да је циљ повлачење смернице издате 13. маја 2016. којом се прети укидањем федералног финансирања ако школе приморају трансродне ученика да користе тоалете у складу са полом који им је одређен на рођењу, против њихове воље.

Доналд Трамп је током предизорне кампање најпре рекао да би трансродним особама требало омогућити да користе тоалете које оне буду сматрале одговарајућим, али је променио став након што се нашао на удару критика републиканаца, рекавши да би то требало да буде питање о којем државе одлучују.

Тај став поновио је и портпарол Беле куће Шон Спајсер, подсећа британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво