Бивши амбасадор САД у Русији: Трамп је Путинова копија

Бивши амерички амбасадор у Русији оптужио је председника САД Доналда Трампа да имитира аутократски стил владања, какав је имао Владимир Путин у својим првим недељама у председничкој канцеларији.

Обамин амбасадор у Русији од 2012. до 2014. Мајкл Мекфол рекао је да су председникове срдачне изјаве о руском колеги забрињавајуће.

"Знам која је врста вође Путин, он је аутократски владар. Не желим да видим његову копију овде", изјавио је Мекфол за Би-Би-си, а пренео Индипендент.

Како се наводи, он је за добре односе са Русијом, на којима је и сам напорно радио годинама у Обаминој администрацији, али каžе да ти добри односи не могу да буду циљ америчке спољашње политике.

Мекфол је на црној листи Кремља и од прошле године забрањен му је улазак у Русију.

Он је упоредио Трампа и Путина на почетку првог председничког мандата: медије назива непријатељима, у питање доводи владавину закона и судије, што како Мекфол наводи, подсећа на руско правосуђе, које је временом постајало све послушније пред председником.

Демократске институције САД су ипак чвршће од оних пре петнаестак година у Русији, наводи амерички амбасадор, указујучи на судије које су поништиле Трампову одлуку о забрани уласка држављана седам муслиманских земаља у САД и одступање државног саветника за безбедност као знаке независног судства и слободних медија.

Мекфоли је упозорио људе да морају остати будни, с обзиром на то да Трампове намере према Русији остају нејасне, а настављају се напетости око подршке сиријском председнику, укључености у украјински рат и спорови око НАТО, преноси Индеx.хр.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво