Трамп није спустио слушалицу аустралијском премијеру

Званичник администрације Доналда Трампа рекао је да је амерички председник био "веома снажан" у телефонском разговору с аустралијским премијером Малколмом Тернбулом, али да му није спустио слушалицу.

Трамп је у разговору посебно био забринут због договора администрације бишег председника Барака Обаме који ће омогућити пријем више од хиљаду муслиманских избеглица из Аустралије, пренела је агенција Асошијетед прес.

Трампов разговор с Тернбулом, према званичику администрације, трајао је око 30 минута, што је упола мање од већине других разговора новог председника САД и светских лидера.

Вашингтон пост је известио да је Трамп рекао да од четири телефонска разговора које је имао са страним вођама у суботу тај био "далеко најгори".

Тернбул је наводно тражио разјашњење о будућности споразума, пошто је Трамп у петак потписао указ о привременој забрани уласка у земљу избеглица и држављана из седам већински муслиманских земаља.

После телефонског разговора с америчким председником Тернбул је јуче рекао да ће споразум бити поштован. Али синоћ, убрзо после објаве чланка у Вашингтон посту, Трамп је довео споразум у питање.

"Замислите. Обамина администрација је прихватила да преузме хиљаде илегалних имиграната од Аустралије. Зашто? Преиспитаћу тај глупи договор", написао је Трамп у Твитер поруци.

Трамп је наводно рекао да "има намеру" да поштује тај споразум, али, према оцени Вашингтон поста, то му даје маневарски простор да се извуче из њега, док Бела кућа шаље нејасне поруке око тога у ком стању је споразум.

Упитан данас о писању америчког листа, Тернбул је рекао да је боље да се овакви разговори воде отворено и да остану приватни и додао: "Могу вас уверити да су наши односи веома солидни."

Аустралијанци навикнути на дугогодишње пријатељске везе са САД потпуно су заокупљени овим извештајем о спору. Информација Вашингтон поста је била главна тема на Твитеру у Аустралији и водећа тема главних сајтова вести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се