Трамп скратио разговор с аустралијским премијером

Телефонски разговор америчког председника Доналда Трампа и аустралијског премијера Малколма Тернбула је скраћен због несугласица око билатералног споразума о прихвату избеглица.

Доналд Трамп је напрасно завршио разговор, после критиковања споразума који је склопио његов претходник Барак Обама о прихвату избеглица које је Аустралија послала у контроверзне кампове, наводи Вашингтон пост.

Према наводима листа, амерички председник је рекао да је то "најгори споразум икада склопљен".

Како је јуче навео Вашингтон пост, Трамп је после 25 минута прекинуо разговор који је требало да траје један сат, и рекао да је, од четири телефонска разговора које је имао са страним вођама у суботу, тај био "далеко најгори".

Канбера је у новембру прошле године договорила ванредни споразум с администрацијом Барака Обаме о прихвату најмање 1.600 миграната изолованих у камповима. Аустралија је одбила да прихвати те мигранте и држи их у изолованим камповима у острвским земљама у Пацифику, Науру и Папуа Новој Гвинеји.

Тернбул је наводно тражио разјашњење о будућности споразума, пошто је Трамп у петак потписао указ о привременој забрани уласка у земљу избеглицама и држављанима из седам већински муслиманских земаља.

После телефонског разговора с америчким председником, Тернбул је у понедељак рекао да ће споразум бити поштован. Али је синоћ, убрзо после објаве чланка у Вашингтон посту, Доналд Трамп довео споразум у питање.

"Замислите. Обамина администрација је прихватила да преузме хиљаде илегалних имиграната од Аустралије. Зашто? Преиспитаћу тај глупи договор", написао је Трамп у поруци на Твитеру.

Трамп је наводно рекао да "има намеру" да поштује тај споразум, али му, према оцени Вашингтон поста, то даје маневарски простор да се извуче из њега, док Бела кућа шаље помешане поруке у вези са тим у ком стању је споразум.

Упитан данас о писању америчког листа, Тернбул је рекао да је боље да се такви разговори воде отворено и да остану приватни, додавши: "Могу вас уверити да су наши односи веома солидни".

Аустралијанци, навикнути на дугогодишње пријатељске везе са САД, потпуно су заокупљени тим извештајем о спору. Информација Вашингтон поста је била главна тема на Твитеру у Аустралији и водећа тема главних сајтова вести.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи