Акција против Ал Каиде у Јемену - прва коју је одобрио Трамп

Један амерички командос је погинуо, а три су рањена у оружаним сукобима са припадницима Ал Каиде током ноћи у Јемену, саопштила је америчка војска. У нападу је убијено 14 припадника Ал Каиде. Доналд Трамп је изјавио да су Американци тужни због вести о погибији америчких војника.

То је прва противтерористичка операција коју је одобрио амерички председник Доналд Трамп откако је ушао у Белу кућу пре девет дана, истиче Њујорк тајмс.

У нападу је убијено око 30 особа, међу којима су и осумњичени припадници Ал Каиде и цивили, саопштила је америчка војска и локални јеменски званичници.

Погинули командос је прва жртва међу припадницима америчких оружаних снага од доласка нове администрације, наводи Ројтерс.

Амерички војни званичник, који није желео да буде именован, рекао је да су напади америчких спрецијалних снага на седишта Ал Каиде у Јемену, које је одобрио Трамп, имали за циљ прикупљање обавештајних података о милитантној групи.

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да су Американци тужни због вести да је један амерички војник погинуо, а три рањена.

Трамп је у саопштењу навео да су "храбре америчке снаге биле од користи у убијању" екстремиста, као и у прикупљању важних обавештајних података који ће помоћи САД да спрече терористичке нападе на своје држављане и људе широм света, пренео је АП.

Амерички командоси извршили су изненадни напад у зору на провинцију Ел Бајда који је трајао мање од сат времена.

Ал Каида је саопштила да је у оружаним сукобима у руралном округу Јакла у провинцији Ел Бајда убијен један од лидера огранка Ал Каиде у Јемену Абдулрауф ел Дахаб, заједно са другим милитантима.

Убијено 30 особа 

Лекарске екипе на лицу места саопштиле су да је 30 особа убијено, међу којима је и 10 жена и троје деце.

"Операција је почела у зору када је дрон бомбардовао кућу Абдулрауфа ел Дагаба", рекао је један од локалних мештана, који није желео да буде именован, наводећи да су се после искрцали падобранци из хеликоптера и побили све у кући Ел Дагаба.

Након тога, истакао је, наоружани мушкарци отворили су ватру на америчке војнике који су напуштали то подручје.

"Хеликоптери су бомбардовали нападаче и одређени број кућа што је довело до великог броја жртава", истакао је он.

Међу убијеном децом је и осмогодишња Анвар ел Авлаки, кћерка јеменског свештеника, рођеног у САД, и идеолога Ал Каиде, који је убијен у америчким нападима дроном 2011. године, рекао је њен деда Насер ел Авлаки.

"Она је погођена метком у врат и патила је два сата. Зашто убијати децу? Ово је нова администрација – то је веома тужно, велики злочин", рекао је ел Авлаки за Ројтерс.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво