Трамп положио заклетву, постао 45. председник САД

Републиканац Доналд Трамп, победник на изборима одржаним 8. новембра, положио je заклетву и званично постао 45. председник Сједињених Америчких Држава. Свечаности на Капитол хилу присуствовало је више стотина хиљада Трампових присталица. Дошло је и до сукоба полиције и демонстраната, који су разбили неколико оближњих излога.

21.50Нови сукоби полиције и демонстраната у Вашингтону, ухапшено 95 људи, преноси АП.

20.45 – Инаугурацију новог председника САД славило је око 200 његових симпатизера у Лондону, као и стотинак окупљених у Москви и Будимпешти.

20.30 – Агенција Асошијетед прес оценила је да је Трамп у свом првом говору изразио национализам и популизам који је облежио и његову председничку кампању.

"Трамп је у првим речима поновио економски популизам и национализам – рекао је да ће подстаћи нови национални понос, вратити радна места и потпуно искоренити исламски тероризам", навела је америчка новинска агенција.

19.30 – Бела кућа је у саопштењу објављеном у првим минутима након Трампове инаугурације навела да нова администрација планира да развије ракетни одбрамбени систем, који би требало да је заштити од напада Ирана и Северне Кореје.

18.20 – "Сједињене Државе су ваша земља, ово је ваш дан, 20. јануар 2017. ће се памтити као дан када је народ поново постао владар ове земље", истакао је Трамп у говору по полагању заклетве.

18.10  Одмах по полагању заклетве, Трамп је добио кодове за лансирање нуклеарног наоружања.

18.00 – Тачно у подне по америчком времену, Доналд Трамп је положио заклетву и тако званично постао 45. председник Сједињених Америчких Држава.

17.55 – Потпредседник САД Мајк Пенс положио је заклетву. Пенс је 12 година провео у Представничком дому Конгреса, а 2013. је постао гувернер Индијане.

17.30 – Пред људе је на Капитол изашао и 45. председник САД Доналд Трамп. Руковао се са бившим председником и потпредседником, као и са својом породицом.

17.25 – Обама и Бајден изашли на трибину са које ће посматрати полагање заклетве новог председника. Управо се у томе огледа симболика мирне предаје власти.

17.00 – Трамп из Беле куће кренуо ка Капитол хилу на инаугурацију. Излазак Меланије Трамп на трибину испратио је један од маринаца.

16.45 – Група од стотинак маскираних демонстраната сукобила се са полицијом, која је употребила сузавац да их растури. Двојица полицајаца су повређена. Разбијен је излог оближњег Мекдоналдса. Многи демонстранти су одвучени са Капитола.

16.30 – Бил и Хилари Клинтон су стигли на Капитол.

15.45 – Сусрет Трампових на степеницама Беле куће са Бараком и Мишел Обамом. Медији јављају да је Доналд Трамп два пута пољубио Мишел Обаму у образ, док се Барак Обама руковао са Меланијом.

15.05 – Трамп је, заједно са супругом Меланијом, стигао у бискупску Цркву Светог Јована у Вашингтону, чиме је почела његова председничка инаугурација.

Доналд Трамп је на Капитол хилу тачно у подне по америчком времену положио заклетву. Руку је положио на две Библије - прва је Библија Абрахама Линколна, а друга она коју му је мајка поклонила 1955. године.

"Свечано се заклињем да ћу у доброј вери обављати дужност председника САД и да ћу, колико најбоље могу, чувати, штитити и бранити Устав САД. Тако ми Бог помогао", рекао је Трамп.

Заклетву је претходно положио и потпредседник Мајк Пенс, а свечаности су присуствовале њихове породице, породица Обама, чланови Конгреса и Врховног суда САД, и многобројни грађани.

Активности инаугурације Доналда Трампа почеле су у Цркви Светог Јована, где је нови председник присуствовао служби са својом породицом, потпредседником Пенсом и његовом породицом, члановима Кабинета и својим пријатељима.

Црква Светог Јована налази се преко пута Беле куће, где су по завршетку црквене службе Трампови, заједно са Пенсом и њиховим породицама, отишли на пријем чији је домаћин досадашњи председник Барак Обама и одлазећа Прва дама Мишел Обама.

Барак Обама је претходно напустио Овални кабинет, радну собу председника САД, а на столу старом више векова Доналду Трампу је оставио писмо.

Неколико стотина хиљада људи окупило се испред Капитола да испрати инаугурацију новог председника. Трампове присталице од ране зоре формирале су редове код безбедносних контролних пунктова.

Неки од њих носили су црвене капе с натписом "Учинимо Америку поново великом", што је био слоган Трампове председничке кампање.

Поранили су, међутим, и демонстранти, међу којима су неки покушали да спрече људе који долазе на инаугурацију да прођу кроз безбедносне пунктове.

Свечаност није прошла мирно. Око сат времена пре полагања заклетве група од стотинак маскираних демонстраната сукобила се са полицијом, која је употребила сузавац да их растури.

У сукобу је повређено двоје људи, а разбијени су неки од оближњих излога. Ухапшено је неколико демонстраната, а многи су удаљени са Капитола.

РТ наводи и да је међу ухапшенима и новинар те медијске куће Александар Рубинштајн. Он је одведен у притвор иако је полицији показао новинарску акредитацију.

Америчка престоница била је претворена у својеврсну тврђаву, јер инаугурационе активности обезбеђује око 28.000 полицајаца, припадника Националне гарде и педесетак безбедносних и тајних служби.

Припреме за инаугурацију коштале су 200 милиона долара, а на догађај је бачена сенка због оптужби демократа да је званична Москва учествовала у намештању резултата у корист републиканца.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи