Трамп: Од данас нова визија води САД, Америка поново прва

Нови амерички председник Доналд Трамп поручио је у инаугурационом говору да ће од данас нова визија водити ту земљу и да ће САД поново бити на првом месту и поново ће почети да побеђује.

"Двадесети јануар 2017. памтиће се као дан када је народ постао владар ове земље, поново", истакао је Трамп у говору који је одржао након што је положио заклетву на Капитол хилу и тиме званично постао 45. председник САД.

"Ми, грађани Америке, сада смо заједно у великом националном подухвату. Одредићемо курс Америке. Суочићемо са изазовима и са тешкоћама, али завршићемо посао", поручио је Трамп.

Према Трамповим речима, САД ће тражити пријатељство и добру вољу у односима с другим земљама у свету, али са разумевањем да је право свих нација да своје интересе ставе на прво место.

"Не тражимо да наметнемо свој начин живота никоме, али сијаћемо као пример, да нас сви прате. Појачаћемо старе алијансе, успоставити нове, истребићемо исламски тероризам у потпуности са лица земље", истакао је Трамп.

Како је навео, данашња церемонија има посебно значење, не само зато што се предаје власт са једне на другу администрацију или са једне на другу партију, већ "зато што се власт пребацује из Вашингтона и даје се народу".

Према Трамповим речима, превише дуго је мала група у престоници САД жњела плодове док су људи плаћали цену, Вашингтон је цветао, а људи нису делили то богатство, политичари су напредовали, али су се радна места и фабрике затворили, естаблишмент је штитио себе, али не и грађане.

"Све се то мења почев од овог места и овог тренутка јер овај тренутак је ваш. Ово је ваш дан, ваша прослава. САД су ваша земља", поручио је Трамп, додавши да оно што је заиста важно није која партија контролише америчку владу, већ да ли америчку владу контролише народ.

"Делимо једно срце, један дом и једну славну судбину. Заклетва коју сам данас положио је заклетва привржености свим Американцима", истакао је Трамп.

Навео је да су САД деценијама подржавале страну индуструју и привреде других земља на штету сопствених, браниле су границе других земаља, а одбијале да бране своје.

"Расуло се богатство САД"

САД су, додао је Трамп, потрошиле хиљаде милијарди долара у иностранству док је америчка инфраструктура пала у очајно стање које се готово не може поправити, а богатство, снага и самоувереност САД се расуло и милиони америчких радника остали заборављени док су друге земље постале богате.

"Али, то је прошлост. Сада гледамо само у будућност. Од овог дана нова визија води нашу земљу, Америка и само Америка ће бити прва, на првом месту", истакао је председник САД.

Како је навео, свака одлука о трговини, порезима, имиграцији, спољним пословима, доносиће се тако да користи америчким радницима и породицама, да се САД бране од напада других земаља "које узимају америчке производе и краду Американцима радна места".

"То ће довести до већег просперитета и снаге, борићу се сваким дахом свога бића и никада вас нећу изневерити. Америка ће поново почети да побеђује као никада до сада. Вратићемо своја радна места, своје границе, повратити своје богатство и своје снове", рекао је председник.

Трамп је додао да ће САД изградити нове путеве, мостове, аеродроме, тунеле и железнице широм земље, да ће скинути амерички народ са социјалне помоћи и вратити људе на посао.

"Градимо земљу америчким рукама и радом. Поштоваћемо два једноставна правила: купујте америчко и запошљавајте Американце", нагласио је нови председник.

Навео је и да ће у основи политике нових америчких власти бити потпуна приврженост САД, истакавши да "када је Америка уједињена, потпуно је незаустављива.

"Не треба да буде страха, заштићени смо и увек ћемо бити, штитиће нас наша војска и органи реда, и што је најважније, штитиће нас Бог."

"Морамо размишљати о великим стварима, да сањамо о још већим. Америчка нација живи онолико колико тежи ка нечему. Нећемо више политичаре који се само жале, а ништа по том питању не раде. Време празне приче је завршено, долази време акције", рекао је Трамп, поручивши сународницима да никоме не дозволе да им каже да се то не може урадити.

"Ниједан изазов не може да победи срце, рад и снагу Америке... Свим Американцима поручујем да никада више неће бити игнорисани. Ваше наде, снови, храбрости и љубав ће нас водити, учинићемо Америку јаком и богатом, поносном и безбедном, поново великом", закључио је Трамп.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи