Први ваздушни напад Руса на Ел Баб, подршка Анкари

Руска авијација је бомбардовала положаје џихадиста Исламске државе у сиријском граду Ел Бабу, над којим побуњеници уз помоћ Турске покушавају да преузму контролу.

То је први ваздушни напад руске војске на Ел Баб и уследио је непосредно после проглашења прекида ватре у целој Сирији, о којем су се договориле Москва и Анкара, jaвља турска агенција Доган.

Још није познато да ли су нападе заједнички извеле снаге Русије и Турске, која је раније током недеље оптужила међународну војну коалицију са САД на челу да не подржава офанзиву коју Анкара води у Сирији.

Агенција Доган, позивајући се на војне изворе, наводи да је бомбардован јужни део Ел Баба, док је сиријска опозициона Опсерваторија за људска права потврдила да су руски авиони "последња два дана бомбардовали Ел Баб да би пружили подршку турској војсци".

Сиријски побуњеници, које подржава Анкара, неколико недеља покушавају да протерају џихадисте из њиховог упоришта у Ел Бабу, где су турске снаге протекле недеље претрпеле знатне губитке пошто је у сукобима са екстремистима убијено 16 њихових војника.

То је највећи губитак турске војске откако је у августу на северу Сирије покренула велику офанзиву против Исламске државе и курдских јединица.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је у суботу да је битка за Ел Баб "скоро завршена" и поновио да ће турске снаге потом кренути ка Минбеџу на истоку Сирије, упоришту курдских трупа које Вашингтон подржава у борби против Исламске државе.

Подршка САД курдским јединицама у Сирији изазвала је оштре реакције Анкаре, која курдске оружане групе сматра терористичким организацијама блиским курдским побуњеницима у Турској.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара