Путин: Договорен прекид ватре у Сирији

Постигнут је договор о прекиду ватре у Сирији и постоји спремност за покретање мировних преговора, изјавио је председник Русије Владимир Путин. Навео је да ће Москва и Анкара бити гаранти договора. Сиријска армија објавила прекид борби од 30. децембра, јавља "Ројтерс". Споразум искључује Исламску државу, Нусра фронт и све групе које су повезане са њима.

После скоро шест година рата, у Сирији је на помолу мир. Државна телевизија је објавила добру вест, уз ограду да су из споразума искључене терористичке организације Исламска држава и Џабат ел Нусра и са њима повезане групе. 

"Армија Сирије и Команда оружаних снага, после победа које су оствариле на више фронтова, прогласиле су прекид непријатељстава на целој територији Сирије", саопштила је сиријска влада. 

Сиријска војска од поноћи обуставља дејства. Гаранти споразума су Анкара и Москва. Русија ће наставити да пружа подршку сиријској влади у борби против тероризма, али ће њено војно присуство бити смањено. 

"Споразум који смо постигли је веома крхак, што сви знамо. Захтева специјалну пажњу и стрпљење, професионални однос и стални контакт са нашим партнерима", рекао је Владимир Путин.

Истакао је да су стигле вести да је дошло до развоја ситуације коју су сви прижељкивали.  

"Три документа су потписана. Споразум о прекиду ватре између сиријске владе и наоружане опозиције – то је први. Пакет мера за контролу прекида ватре је други. Трећи је декларација о спремности да се приступи мировним преговорима", навео је Путин на састанку са министрима спољних послова и одбране.

Позвао је сиријску владу, наоружану опозицију и све стране које имају утицај на ситуацију у Сирији да спроведу постигнуте споразуме и учествују у преговорима у Астани.

"Сада је потребно да се уради све да би се осигурало да ови споразуми ступе на снагу, како би преговарачки тим који се тренутно формира почео прави мировни процес", рекао је руски председник.

Путин је најавио је и смањење руског војног присуства у Сирији.

"Сложио сам се са предлогом министарства одбране поводом смањења нашег војног присуства у Сирији", рекао је Путин.

Истакао је да ће Русија наставити да подржава сиријског председника Башара ел Асада, пренео је АФП.

Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган су у телефонском разговору изразили задовољство споразумима о мирном решењу ситуације у Сирији.

Двојица званичника су, такође, позвали на даље јачање сарадње у борби против тероризма, али су нагласили да се примирје не односи на терористичке организације, пре свега, Исламску државу, истиче се у саопштењу.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу потврдио је да примирје ступа на снагу 30. децембра у поноћ.

"До прекида ватре може доћи у сваком тренутку, завршићемо тај процес до краја године", напоменуо је Чавушоглу. 

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је седам главних опозиционих група у Сирији подржало прекид ватре и да те групе имају око 60.000 бораца.

Сиријски министар спољних послова Валид Муалем каже да сиријска влада сматра да примирје представља "праву прилику" за политичко решење како би се окончало крвопролиће готово шестогодишњег рата. 

Сиријска опозиција каже да ће се придржавати споразума и да ће учествовати у мировним преговорима.

"Овај споразум обухвата све групе бораца у Сирији, на терену. Током разговора, нисмо се срели ни са ким из сиријског режима. Руска влада нам је гарантовала да ће сиријске владине снаге и њихове савезнике држати под контролом", поручује Осама Абу Зејд, портпарол опозиционе Слободне сиријске војске.

Грађани полажу велике наде у споразум.

"Оптимиста сам, имајући у виду победе наше армије. Надам се да ће 2017. донети мир Сирији", каже један Сиријац.

САД очекују да ће договор у потпуности бити имплементиран. Портпарол Стејт департмента Марк Тонер наводи да примирје у Сирији представља позитиван развој и САД се надају да ће бити у потпуности примењено.

"Сваки напор који зауставља насиље, спасава животе и ствара услове за обновљење и продуктивне политичке преговоре биће добродошло", навео је Тонер, преноси Ројтерс.

Специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура изразио је наду да ће споразум о прекиду ватре у Сирији спасити животе цивила, омогућити испоруку хуманитарне помоћи и водити ка продуктивним мировним преговорима у Астани.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се