Немачка на ногама, потрага за Тунишанином

После серије неуспешних хапшења, немачка полиција трага за двадесетчетворогодишњим Тунишанином који се сумњичи да је одговоран за напад, јавља РТ. Терористичка организација Исламска држава преузела је одговорност за напад камионом на божићном вашару у Берлину, у којем је убијено 12 људи.

У камиону којим је извршен напад у Берлину на божићном вашару полиција је пронашла лична документа која се воде на једног Тунишанина за којим полиција трага, јавили су немачки медији.

Према немачким медијима, у управљачкој кабини камиона пронађена је потврда о боравку са подацима Тунишанина, Аниса А. (24), рођеног у Татуину. Верује се да је осумњичени користио и друга лажна имена.

Према немачкој телевизији АРД, нови траг води ка салафистичким круговима у Немачкој.

Тагешпигел пише да је он је у лето прошле године поднео захтев за азил у Клевеу. Молба је одбијена и требало је да буде протеран, али више покушаја је било неуспешно.

Шпигел наводи да је Тунишанин, на основу одлуке суда у Равенсбургу, приведен и затворен пред протеривање. За сада остаје нејасно и отворено питање да ли је протеривање и спроведено, па се он касније вратио у Немачку.

Медији тврде да је имао контакт са мрежом исламиста Абу Валае и да је користио осам различитих идентитета.

Како се наводи, 2012. је стигао у Италију, а 2015. у Немачку, а априла ове године поднео је захтев за азил.

Боравио је у покрајини Нордрајн Вестфалији и Берлину и имао је контакте са исламистима око Абу Валае, који је недавно ухапшен и који је важио за број један Исламске државе у Немачкој.

Иначе Тунишанин је, према АРД-у, питао једног полицијског доушника за оружје. Такође овај медији наводи да је телекомуникација Тунишанина надзирана, али да је он у децембру успео да се сакрије.

Претходно је ухапшен још један осумњичени, али је убрзо и пуштен, јавио је Билд. Због недостатака доказа, јуче је пуштен на слободу 23-годишњи пакистански азилант Навид Д, који је био осумњичен за напад.

Дописник РТС-а из Берлина Ненад Радичевић каже да је потрага још у току. Немачка полиција добила је 508 дојава о нападу у Берлину и истиче да ће одговорни за напад већ данас бити ухапшени.

Полиција испитује ДНК, отиске прстију и кретање камиона, рекао је Радичевић и истакао да се у почетку чинило да полиција тражи иглу у пласту сена.

Каже да се међу грађанима осећа страх због могућих напада, али се то не истиче у медијским анализама.

"Желе да дођу до тога ко је извршилац и да ли је заиста Исламска држава одговорна за напад. Истрага је усмерена на то да се ухвати осумњичени", објашњава Радичевић.

Додаје да су грађани Берлина ових дана прилично мирно примили вест о нападу.

"Сигурно је да је страх повећан, пошто је раније објављено да је ухваћен дванаестогодишњи дечак који је планирао напад", каже Радичевић.

Градоначелник Берлина Михаел Милер поручио је да је добро што становници тог града нису заплашени.

"Мислим да нема потребе за страх", рекао је Милер за телевизију ЗДФ.

Милер је истакао да је полицијско присуство значајно појачано и да су "предузете и друге мере да би се починилац брзо пронашао", пренео је АП.

"Наш живот не би био више толико слободан ако би појачали безбедносне мере толико да људи буду забринути да било куда иду. То не желимо", додао је.

Сумња да је напад извршио мигрант разбуктала је још више расправу која се у Немачкој све време води о мигрантској политици Ангеле Меркел.

Радичевић каже да овај догађај може да пресуди Ангели Меркел у политичком смислу, али да је она показала да је способна да преживи у тешким политичким околностима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара