Исламска држава преузела одговорност за напад у Берлину, нападач још у бекству

Терористичка организација Исламска држава преузела је одговорност за напад камионом на Божићном вашару у Берлину у којем је убијено 12 људи. Немачка полиција нема никакав траг о томе ко стоји иза напада. Због недостатка доказа, осумњичени Пакистанац је пуштен из притвора. Прави нападач вероватно још на слободи, каже немачки министар унутрашњих послова.

Агенција Амак, која је повезана са џихадистима, објавила је на интернету да је "војник Исламске државе извео операцију у Берлину - као одговор на позиве да се узму на нишан грађани земаља чланица коалиције".

У том саопштењу није наведено име нападача, који је био за воланом камиона који је улетео међу штандове Божићног вашара, при чему је убијено 12 а рањено 48 особа.

Исламска држава стално позива на нападе у државама које у склопу међународне коалиције, предвођене Сједињеним Америчким Државама, бомбардују положаје џихадиста у Ираку и Сирији.

Иначе, немачка полиција нема јасан траг о томе ко стоји иза напада. Ухапшени мушкарац, идентификован као пакистански азилант, пуштен је на слободу због недостатка доказа.

"Осумњичени, који је приведен због напада на берлински божићни вашар 19. децембра, пуштен је вечерас на слободу по налогу савезног тужиоца", наводи се у саопштењу које преноси АФП.

Немачки медији су пренели да је полиција целе ноћи саслушавала осумњиченог 23-годишњег Пакистанца.

"Досад спроведни форензички тестови нису пружили доказ да је осумњичени био присутан у кабини камиона у време злочина", додаје се у саопштењу.

Специјалне јединице немачке полиције упале су у уторак рано ујутру у хангар аеродрома Темпелхоф, у јужном Берлину, који се користи као избеглички центар, али та акција је протекла без хапшења. 

У међувремену је немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер рекао да је возач камиона вероватно још на слободи.

"Након што је осумњичени за тај напад ослобођен због недостатка доказа, истина је да се не може искључити могућност да је нападач још увек на слободи", рекао је немачки министар за телевизију ЗДФ, преноси Ројтерс.

Немачки медији јављају да је камион којим је извршен напад највероватније украден у главном граду Немачке, а министар каже и да за сада нису јасни мотиви.

На месту сувозача у камиону био је један Пољак, који је пронађен мртав. Медији наводе да је могуће да је реч о особи која је радила за пољску фирму, а са којом је компанија изгубила контакт у понедељак по подне.

Полиција полази од тога да је камион украден још у Пољској, а поједини медији су пренели да је возач, Пољак, који је пронађен на месту сувозача, убијен хицима из пиштоља, а не, како је раније јављано од последица удеса.

Због тога се претпоставља да је нападач најпре убио возача и онда отео камион којим је починио терористички напад.

Према писању дневника Велт, безбедносне власти имале су већ данима информације да би могло доћи до терористичког напада, а чак је било наведено да је циљ један Божићни вашар у Берлину.

Овај напад узнемирио је не само Немачку, већ и остатак Европе. Немачка канцеларка Ангела Меркел је истакла да је цела земља у жалости и да се овакав злочин мора посматрати као терористички акт.

Међутим, поручила је да страх не сме да паралише Немачку али и да је против мењања политике према избеглицама.

Страни лидери су Немачкој обећали подршку и помоћ у расветљавању околности овог стравичног чина. У разговору са канцеларком Меркел, лидери Француске, Турске, Италије, Грчке, Пољске, Шведске и Шпаније истакли су потребу за европском солидарношћу у борби против тероризма.

Савет безбедности Уједињених нација осудио је "варварски и кукавички терористички напад" и апеловао да починиоци буду приведени правди.

"Сваки акт тероризма је кривични чин за који нема оправдања, без обзира на мотиве, где год, када год и ко год да га је починио", саопштио је Савет безбедности, преноси АП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво