Побуњеници у Алепу користили оружје из ЈНА

Америчке гранате испоручене давне 1951. године Југословенској народној армији као део савезничке помоћи завршиле су у Сирији. Недавно су се појавили снимци истих тих граната у источном Алепу у рукама џихадиста повезаних с Ал Каидом, преноси "Аваз".

Снимљени су остаци камиона у власништву "Liwa Muntasir Billah", некадашње бригаде Слободне сиријске војске која већ годинама учествује у борбама раме уз раме с "Фронтом победе", сиријске филијале Ал Каиде, некадашњег фронта Ел Нусра, преноси Аваз.

Екипа Ruptlyja дошла је у посед снимка на којем се јасно виде сандуци граната с ознакама "Mutual Defence Aid Program" (МДАП). У склопу тог програма је почетком педесетих година прошлог века испоручена огромна количина оружја Југославији како би ЈНА добила модерније оружје.

Како је ЈНА у то време већином користила заплењену немачку опрему из Другог светског рата, а бележили су све више пограничних инцидената на граници с чланицама Варшавског пакта, НАТО је био с разлогом забринут да би могло доћи до војне интервенције источног блока.

На друштвеним мрежама појавиле су се и фотографије минобацачких граната које су наводно биле у свим тим сандуцима, а реч је о М56А1 за минобацаче промера 81 мм. 

Добар део тог оружја продат је Саудијској Арабији, а велика већина кренула је са загребачког аеродрома "Плесо" према Турској или Јордану. Високи западни званичници испричали су Њујорк тајмсу да је оружје прослеђено јединицама Слободне сиријске војске које су и раније примале помоћ од западних држава. 

Чланице Европске уније нису директно слале оружје на сиријско ратиште, али околним путем су огромне количине европског оружја завршиле у Сирији, преноси Би-Би-Си.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво