Савет безбедности подржао слање посматрача у Алеп

Пошто је Француска узела у обзир примедбе Русије, којима се предвиђа да се у Алепу распореде посматрачи УН који ће надгледати евакуацију, али уз одобрење сиријске владе, чланице Савета безбедности УН данас су једногласно су подржале слање посматрача у Алеп.

Савет безбедности УН данас је једногласно усвојио резолуцију којом се позива на што хитније распоређивање посматрача те светске организације у Алеп који би надгледали евакуацију.

Посматрачи ће имати обавезу и да подносе извештаје о судбини цивила који остану у том сиријском граду.

Чланице Савета безбедности УН постигле су синоћ договор о нацрту резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примедбе Русије.

Ово једногласно изгласавање резолуције представља први показатељ једниства у протеклих неколико месеци међу светским силама око кризе у Сирији, оцењује АП.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро изјавио је да усвајање хуманитарне резолуције УН о Алепу представља само први корак и да све стране, нарочито сиријска влада и њени савезници, морају да је хитно примене.

"Француска позива све стране, поготову сиријску владу и оне који је подржавају, да буду одговорне и резолуцију примене без одлагања како би трајно примирје било успостављено у целој земљи", рекао је Еро.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је синоћ да мисли да имају добар текст.

Претходно је Француска поднела нацрт резолуције у коме се генерални секретар УН Бан Кимун позива да одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених делова Алепа и да ли се поштује међународно право.

Русија је, међутим, најавила да ће ставити вето на тај нацрт уколико не буде измењен и поднела свој нацрт, према коме би за слање посматрача УН у тај град било потребно одобрење сиријске владе.

Чуркин је долазећи на затворену седницу УН рекао да би слање посматрача да "лутају по рушевинама Алепа" било позив на катастрофу.

У руском нацрту су били искључени било какви посматрачи УН током евакуације цивила из Алепа.

Нацртом резолуције који су предложили Руси, генерални секретар УН се позива да осигура безбедност и друге аранжмане у "координацији са заинтересованим странама", укључујући сиријску владу која сада контролише источни део Алепа како би се особљу УН омогућило да "прати услове у којима се налазе цивили који остану у Алепу у светлу међународног хуманитарног закона".

Дипломатски извори су током седнице АП-у рекли да чланице Савета безбедности разговарају да ли је могуће спојити ова два текста и после трочасовних преговора тај договор је постигнут. 

Из источног дела Алепа досад је евакуисано око 12 хиљада људи и та операција се наставља, саопштио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи