Чавушоглу: Из источног Алепа евакуисано 12.000 цивила

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу објавио је на "Твитеру" да је укупно 12.000 цивила до сада евакуисано из источног дела сиријског града Алепа, укључујући 4.500 људи који су евакуисани од поноћи.

"Укључујући 4.500 људи из источног Алепа који су евакуисани од поноћи, укупно је 12.000 цивила је евакуисано до сада у подручје које је под контролом опозиције", твитовао је Чавушоглу.

Конвој у којем је десет аутобуса са евакуисаним становницима два шиитска муслиманска села Ал Фуе и Кефраје у близини Идлиба, који су четири године живели под опсадом сиријских побуњеника, стигао је јутрос у Алепо који је под контролом владиних снага, јавила је сиријска државна телевизија.

Евакуација рањених и других цивила из ових села услов је за евакуацију побуњеника и њихових породица који су опкољени у Алепу, преноси Ројтерс.

АФП је јавио да је рано јутрос више од 1.000 људи евакуисано из последњег побуњеничког "џепа" у источном делу тог града, након вишечасовног одлагања.

Евакуација из источног дела Алепа одвијала се и синоћ, изјавили су званичници УН Ројтерсу.

"Евакуација је у току. Аутобуси и амбулантна возила тренутно напуштају Алепо", навео је званичник УН у поруци послатој мејлом, додајући да је прва група људи напустили источни део града око 23 сата по локалном времену.

Истовремено, сиријска Опсерваторија за људска права наводи да су сиријска војска и њени савезници дозволили конвоју од пет аутобуса и два амбулентна возила да се из источног дела Алепа одвезу до насеља ел Рашидин, који је ван града.

Тај конвој је, наводи Опсерваторија, био у застоју четири сата.

Чланице Савета безбедности УН постигле су договор о нацрту резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примедбе Русије, а гласање је заказано за данас, јављају агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво