После оставке и скандала, Земан обећао амбасадорско место шефу протокола

Чешки председник Милош Земан изјавио је да жели да шеф протокола Јиндржих Форејт ипак оде у Ватикан као амбасадор, без обзира на серију дипломатских гафова, лажну тврдњу да је завршио Правни факултет и нови компромитујући видео-снимак на којем шмрче кокаин, због чега је Форејт и поднео оставку.

"Моја лична жеља је да оде као амбасадор у Ватикан зато што је урадио много доброг посла. То је могуће, зависи од Министарства спољних послова и да ли ће добити агреман од Ватикана", нагласио је Земан.

Земан је Форејта као шефа протокола наследио од претходног председника Чешке Вацлава Клауса, а обећао му је да ће бити постављен за амбасадора у Ватикану када Земану истекне мандат 2017. године.

Компромитујући видео који је снимио дилер дроге и на којем Форејт шмрче бели прашак или мастурбира чешки медији су одбили да откупе и не желе да га објаве, јер је реч о приватном животу, али се снимком баве пре свега са аспекта безбедности и да ли тако близу председнику може да буде човек кога лако могу да уцењују.

Председничка канцеларија одбацила је наводе да одлазак Форејта, коме је изненада у понедељак тајанствено запечаћена канцеларија како у њу не би ушао, има везе са тим компромитујућим видеом.

Од јесени Земанов шеф протокола је у жижи скандала, пошто је његовом грешком Земан закаснио на сахрану словачког председника Михала Ковача, а такође лажно оптужио америчког амбасадора у Прагу са којим је у свађи да није дошао на свечано обележавање националног празника Чешке, иако је амбасадора то вече у замку Храдчани снимила и телевизија.

Раније се показало да Форејт неоправдано користи факултетску титулу иако студије није довршио, мада је висока стручна спрема нужна за функцију коју обавља.

Медији подсећају и да је Форејт направио гаф који је јако разљутио папу Фрању, зато што је у аудијенцију председника код папе повео и двојицу чешких кардинала католичке цркве, иако папа Фрања стриктно води рачуна о одвајању цркве од државе и папа је лично тада наредио да кардинале сместе у другу собу да их не види.

Председник Земан оптужио је чешки јавни телевизијски сервис ЧТ што се бави скандалима око Форејта и критиковао то што је Форејту и контроверзним чиновницима око Земана национална телевизија посветила 15 минута, а вести да је телефоном разговарао са новим америчким председником Доналдом Трампом свега три.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара