Ји: САД подржавају Дејтон

САД, као један од гараната Дејтонског мировног споразума остају привржене том моделу суверености и територијалног интегритета БиХ, али је у тој земљи потребно реформисати изборни систем, изјавио је заменик помоћнице америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји.

Влада у БиХ не функционише на ниову на којем може задовољити потребе људи и не може осигурати ниво безбедности и просперитета коју треба, рекао је је Ји новинарима у Загребу.

Хојт Брајан Ји сматра да ће реформски процес подстаћи промене у законодавству које ће напослетку захтевати и промене устава: "Али не крећемо од тога да нам промена закона или устава буде циљ сам по себи."

Он сматра да је потребно разговарати с челницима БиХ и оба ентитета и централним руководством о томе како постићи тај ниво функционалности.

Како је рекао, САД желе да разговарају с партнерима у ЕУ, укључујући и Хрватску, и са Хрватима, Србима и Бошњацима у БиХ о томе шта сматрају да је неопходно и могуће учинити пре избора у јесен 2018. године.

"По нашем суду, било би то врло несрећна чињеница да се национални избори поново одрже према истим правилима", казао је амерички званичник.

Говорећи и проблему радикализације, он оцењује да то није само нешто што се догађа у БиХ већ у целом региону и Европи, преноси Хина.

"Тај феномен јача. Понекад јесте повезан с религијом, а понекад не. Какви год да су извори радикализма, претња за стабилност земаља у региона постоји, посебно у земљама са слабим инситуцијама", казао је Ји.

Говорећи о Русији и региону, Ји каже да је Русија "јасно дала до знања да не подржава интеграцију земаља попут Црне Горе у НАТО, као нити њихову интеграцију у ЕУ".

Он мисли да Русија покушава да успори, ако не и да спречи проширење НАТО и ЕУ.

"То је изазов за Хрватску и за остатак региона који заговара даљњу интеграцију", истакао је он и додао да то "не значи нужно и ризик од сукоба", али јесте питање с којим се треба позабавити.

Сматра важним да се те земље јасно изјасне према Русији, али и партнерима у ЕУ и НАТО-у јесу ли предане реформама како би се придружиле Унији или Северноатлантском савезу.

На питање о новој америчкој администрацији која улази у Белу кућу 20. јануара, Ји је казао да се политика САД према југоисточној Еуропи уназад барем 20 година темељила на обостраној сагласности у погледу америчких интереса у региону, а то су стабилност, сигурност и просперитет.

"Не могу замислити да ће идућа администрација сматрати да ти интереси више нису ваљани. Врло је вероватно да ће ваши и наши интереси остати исти", казао је Ји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво