Пенс: Разговор Трампа и председнице Тајвана био је само куртоазан

Новоизабрани потпредседник САД Мајк Пенс рекао је да је телефонски разговор новог америчког председника Доналда Трампа са председницом Тајвана Цај Инг Вен био "само куртоазан" и да су њих двоје само честитали једно другом на изборним победама.

"Доналд Трамп је само куртоазно одговорио на честитке демократски изабране тајванске председнице", рекао је Мајк Пенс за телевизију Еј-Би-Си и додао да ће Трамп тек 20. јануара званично постати председник САД.

Пенс је навео да је Цај Инг вен "једна од многих светских лидера" који су позвали Трампа да му честитају на победи.

Трампова блиска сарадница Келиан Конвеј такође је оценила да је нови председник "само прихватио честитке" и додала да не би требало "преувеличавати ствари", јер ће Трамп тек после инаугурације званично обелоданити своју спољну политику.

Разговор који су водили Трамп и Цај Инг Вен изазвао је бурне реакције Кине, која је затражила од Вашингтона да настави да поштује принцип "једне Кине" и сматра Тајван делом своје територије.

Трамп је током предизборне кампање оштро нападао трговинску политику Пекинга, оптужујући Кину за манипулације курсом јуана у циљу подстицања извоза и нелојалну конкуренцију америчким компанијама.

Те оптужбе подстакле су тврдњу да ће Трамп највероватније променити америчку политику према Тајвану, са којим је Вашингтон 1979. године прекинуо дипломатске односе.

Тајван се фактички одвојио од Кине по завршетку грађанског рата 1949. године и пораза националистичке партије Куоминтанг, али га Пекинг и даље сматра делом кинеске територије.

Бела кућа саопштила је у петак да САД настављају да подржавају политику "једне Кине" и да са Тајваном одржавају искључиво економске односе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво