Шеф цивилне авијације: Авион остао без горива, утврдити зашто

Колумбијски званичници су саопштили да је све више доказа да се авион, који је пао у централним деловима земље, а међу чијим путницима је био и бразилски фудбалски тим, срушио јер је остао без горива и да сада истрага треба да разјасни зашто се то догодило.

Шеф цивилне авијације Алфредо Боканегра је рекао да прелиминарна истрага показује да у авиону у тренутку удара није било горива, пренео је Би-Би-Си.

"Истрага сада треба да разјасни зашто се то догодило", рекао је он на конференцији за новинаре.

Наводи пилота авиона, како је забележено на снимку разговора са контролом летења, потврђују да је авион остао без горива пре кобног пада у Андима.

У авиону је било 77 људи – 71 особа је погинула, шест је преживело.

Званичник цивилне авијације Фреди Боњила је рекао да, по правилу, авион мора у резерви имати онолико горива колико је довољно за додатних 30 минута лета, како би у случају опасности могао да стигне до алтернативног аеродрома.

Он је истакао да у случају палог авиона, то није било тако.

У на моменте хаотичном снимку контроле летења, може се чути како пилот пре него што је авион пао понавља захтев да слети због "потпуног отказивања електронике и нестанка горива".

Чује се и како му контролорка летења даје инструкције, док авион губи брзину и висину на око осам миља удаљености од аеродрома "Медељин".

Снимак, који је процурио у неколико медија у Колумбији, изгледа да потврђује верзију преживеле стјуардесе и пилота који је летео у близини и који је чуо очајничке позиве упомоћ пилота авиона:

Пилот: "Потребне су ми координате за слетање."

Оператор: "Колико вам времена треба да слетите?"

Пилот: "Немамо довољно горива! Зато вам тражим коначне инструкције ОДМАХ!"

Оператор: "Писта вам је отворена, спремни су и ватрогасни камиони."

Пилот: "Морам сместа да слетим! Координате, координате!"

Оператор: "Сада сте на 14 километара од писте."

Пилот: "ГОСПОДЕ."

То и чињеница да авион није експлодирао приликом ударца у земљу, указују да је узрок пада био нестанак горива.

Ројтерс наводи да је авион у власништву бившег левичарског венецуеланског политичара и бизнисмена, док је оператер мала боливијска компанија "Ламиа", специјализована за превоз фудбалских екипа.

То је био једини исправан од три авиона које поседује та компанија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара