Москва тражи објашњење од Швајцарске због авиона

Након што су јуче војни авиони са швајцарским ознакама неколико минута пратили авион са руском делегацијом у ваздушном простору те земље, Русија је затражила од Швајцарске објашњење. Швајцарскa тврди да су ловци обављали рутинску контролу.

"Изразили смо недоумицу и затражили објашњење од Швајцарске стране због инцидента са руским владиним авионом на небу изнад Конфедерације", наводи се у саопштењу руске амбасаде у Швајцарској објављеном на Твитеру, преноси Спутњик.

Јуче су војни авиони са швајцарском заставом неколико минута на небезбедном растојању пратили авион са руском делегацијом која је кренула у Перу на самит Азијско-пацифичке економске сарадње.

Инцидент се догодио у ваздушном простору Швајцарске. У руском авиону су били чланови руске делегације, међу којима и Александар Фомин, шеф Федералне службе за војно-техничку сарадњу, као и новинари.

Како је пренео Спутњик, један од швајцарских ловаца се приближио руском авиону толико близу да је било могуће видети не само швајцарске ознаке на репу летелице и број Ј-5024, него и лице пилота.

Он се руском авиону приближио са леве стране, приближавајући се крилу, затим је извео маневар и прошао са десне стране. 

Након неколико минута ловци су се удаљили. У руској посади су рекли да је то уобичајена пракса, али су новинари који више од 15 година извештавају о раду руског председника рекли да се сећају само једног сличног случаја, те да се ловац тада није толико приближио путничком делу авиона, наводи Спутњик. 

Швајцарска је данас, поводом захтева Москве да пружи објашњење, саопштила да су њихови војни авиони који су летели недалеко од авиона у коме је била руска делегација на путу за Перу обављали рутинску контролу, наводи Ројтерс.

Швајцарски министар одбране навео је да су два њихова ловца Ф/А-18 летела неколико минута уз руски авион док је био изнад швајцарске територије.

Како је рекао такве провере обављају се 400 пута годишње, како би се двоструко проверио идентитет авиона страних влада.

"То је као полицијске патроле које на путевима проверавају аутомобиле да нису украдени", рекао је портпарол.

Руска делегацоија летела је тим авионом на азијско пацифички самит, при чему је руски председник Владимир Путин летео другим авионом, наводи Ројтерс.



.
 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи