Шведска тужитељка наставља испитивање Асанжа

Шведска државна тужитељка Ингрид Исгрен стигла је у амбасаду Еквадора у Лондону где ће наставити испитивање оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у вези с истрагом о силовању, јавио је Ројтерсов фоторепортер са лица места.

Саслушање оснивача Викиликса Џулијана Асанжа због наводних силовања у Шведској почело је јуче у амбасади Еквадора у Лондону, а његов адвокат Пер Самуелсон је навео да нема сумње да је Асанж невин.

Оптужница против Асанжа за силовање у Шведској још није подигнута, већ се ради о предистражном поступку.

Како је пренео АФП, Асанжа, који је негирао кривицу, испитује главна шведска тужитеља Ингрид Исгрен уз еквадорског тужиоца.

Његов адвокат Пер Самуелсон је навео да би испитивање могло да траје неколико дана.

"Ја сам пун наде. Објективно, нема сумње да се све десило онако како Асанж каже", рекао је Самуелсон.

Испред амбасаде, окупили су се људи који држе плакате "Ослободите Асанжа", "Нећете зауставити Викиликс", а може се видети и плакат са натписом "Љубитељи слободе света кажу, хвала ти Еквадоре", који се налази испод балкона са ког се Асанж раније обраћао симпатизерима.

Шведски полицијски инспектор такође присуствује саслушању, а у плану је и да уз Асанжову сагласност буде узет узорак његовог ДНК.

Асанж је раније, преко адвоката, рекао да саслушање види као прилику да "скине љагу са свог имена".

Након председничких избора у САД, симпатизери Асанжа су покренули петицију којом позивају Доналда Трампа да ослободи Асанжа свих оптужби.

Петиција до сада има више од 17.000 потписа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво