Ураган "Метју" однео више од 470 живота, милиони људи евакуисани

До сада је најмање 478 особа страдало од последица урагана "Метју". Број жртава константно расте, јавља "Ројтерс", позивајући се на сазнања извора из цивилне заштите. Грађанима наређено да не излазе из својих домова. Проглашено ванредно стање у Џорџији, Јужној Каролини и на Флориди. Евакуација најмање два милиона људи. Опасност и од урагана "Никол", који би могао да се судари са "Метјуом" – што би изазвало катастрофу.

Број погинулих на Хаитију у удару урагана "Метју" порастао је на најмање 478, након што су пристигли подаци о жртвама са удаљених подручја Хаитија која су раније била одсечена од престонице Порт-О-Пренс..

Очекује се да ће тај број расти, иако је ураган ослабио и прешао у трећу категорију док се приближава обали САД. У граду Лeс Англесу страдало је више десетина људи, каже градски званичник Луис Пол Рафаел.

Званичник Министарства унутрашњих послова у округу Лес Каје Емануел Пјер изјавио је агенцији АП да су најмање 283 особе погинуле у најтеже погођеној области на југозападу земље.

Сенатор Ерве Фуркан изјавио је АФП-у да је у Јужној области погинуло више од 300 људи.

Власти очекују да ће број жртава и даље расти како локални званичници у изолованим подручјима буду пријављивали нове случајеве. Званичници су посебно забринути за област Гранд Ансе, у којој верују да има много жртава и да је велика штета направљена.

"Пустош је свуда. Свака кућа је изгубила кров. Све плантаже су уништене. Ово је први пут да видимо овако нешто", рекао је градоначелник Камп Перина, града близу луке Лес Каје на југу острва.

Многе жртве нађене су када је у четвртак вода почела да се повлачи на неким местима, два дана пошто је ураган, с ударима ветра до 235 километара на час, погодио Хаити и приморао хиљаде становника да напусте домове.

Званичници кажу да су хитно потребне залихе хране и воде, пошто су уништени многи усеви, бунари поплављени морском водом, а нека постројења за пречишћавање воде су такође уништена.

Влада Хаитија процењује да је нека врста помоћи потребна за најмање 350.000 људи.

Пре него што је дошао до Хаитија, ураган је у Доминиканској Републици однео четири жртве, а по једна особа је страдала у Колумбији и Сент Винсенту и Гренадинима.

Ураган је после Хаитија погодио слабо насељено подручје на Куби, уништавајући стотине кућа, али није било извештаја о жртвама. Евакуисано је готово 380.000 људи.

После Хаитија, ураган је прешао у четврту категорију, али је поново ослабио на путу ка Флориди.

Ванредно на Флориди, у Џорџији и Јужној Каролини

Агенција АФП наводи да се ураган "Метју" "обрушио" на Флориду, са ударима ветра од 130 километара на час и олујним ударима, због чега су ватрогасне службе Дејтон Бича прогласиле полицијски час, који ће бити на снази до суботе.

Служба апелује на грађане који нису евакуисани да до суботе не излазе из својих домова, наводе агенције.

Амерички Национални центар за урагане је саопштио да је "Метју" постао "изузетно опасан", ветрова јачине 220 километара на час, док је пролазио кроз северозапад Бахама на путу ка обали Флориде.

Иако је још прерано предвидети где би у САД "Метју" могао нанети највише штете, Национални центар за урагане упозорава да би он могао да захвати обалу Атлантика од југа Флориде преко Џорџије до Јужне Каролине.

Управо је у тим државама, као и на Флориди, амерички председник Барак Обама прогласио ванредно стање.

Обама је издао наређење о достављању федералне помоћи као подршке државним и локалним напорима, дајући тиме овлашћење Министарству за националну безбедност и Федералној агенцији за управљање ванредним ситуацијама да координишу напорима за ублажавање и отклањање последица катастрофа, преноси АФП.

Власти америчких држава Флориде и Џорџије наредиле су евакуацију најмање два милиона људи због опасности од надолазећег урагана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се