Антонио Гутерес нови генерални секретар УН

Португалац Антонио Гутерес заједнички је кандидат Савета безбедности за генералног секретара УН, саопштио је после седнице тог тела руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. У четвртак пре подне званично гласање. Португалац добио подршку 13 чланица Савета безбедности, две земље су биле уздржане. После Савета безбедности, његов избор треба да потврди и Генерална скупштина УН. Јеремић и Лајчак на другом и трећем месту.

Савет безбедности Уједињених нација подржао је Португалца Антонија Гутереса у трци за генералног секретара светске организације, рекао је после затворене седнице Савета безбедности руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

Чуркин је рекао да одлука Савета безбедности треба да буде званично потврђена у четвртак, након чега о Гутересу треба да се изјасни и Генерална скупштина УН.

Суштински, да би избор новог генералног секретара УН био окончан, посебну резолуцију Савета безбедности у четвртак, иза затворених врата, треба да подржи девет држава, уз услов да ниједна од сталних чланица не искористи право вета.

На последњем, неформалном гласању Гутерес је добио подршку 13 држава, док су две биле уздржане, укључујући и једану сталну чланицу.

Вук Јеремић је добио подршку седам држава, шест је било против, док су две биле уздржане. Исти резултат забележио је и Словак Мирослав Лајчак.

Гутерес је изабран после шест кругова гласања у Савету безбедности, где су му највећи ривали били бивши српски министар спољних послова Вук Јеремић и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак.

Пред почетак процеса избора, гласно је најављивано да ће Бан Кимуна на месту шефа УН наследити жена, док је, према неписаном правилу, место припадало групи источноевропских држава.

Најбоље пласирана жена, без последњег круга гласања, била је Бугарка Ирина Бокова, а Софија је, у последњем покушају да заузме место генералног секретара УН, кандидовала и Кристалину Георгијеву.

Георгијева је у јединој рунди гласања у којој је учествовала добила подршку осам држава, уз пет гласова против и два уздржана. 

Осим њих две, кандидаткиње су биле Молдавка Наталија Герман, Хелен Кларк са Новог Зеланда и Сузана Малкора из Аргентине. Кристијана Фигерес из Костарике и Весна Пусић из Хрватске су раније одустале од трке. 

Овако је текао избор у УН: 

17.20 - Антонио Гутерес је наш заједнички кандидат, рекао је Чуркин око којег су стајали остали амбасадори држава чланица Савета безбедности.

16.10 - Пред почетак гласања, амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао да ће нови шеф УН бити изабран после формалног гласања. Америчка амбасадорка Саманта Пауер је, улазећи у салу, изјавила: "Ово је почетак краја, или крај почетка."

16.04 - Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН ушли су у салу у којој се одржавају седнице тог тела. Дипломате не искључују могућност да наследник Бан Кимуна буде изабран релативно брзо.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. окт 2016, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Sada se ...

gospodin Jeremić treba kandidovati za Predsednika Srbije. Mislim da on ima velike šanse da pobedi na izborima.

(четвртак, 06. окт 2016, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

Stvarno

Ovaj je bas iz istocne Evrope a i zena je.

(четвртак, 06. окт 2016, 08:09) - Markovljev [нерегистровани]

Čestitke Jeremiću

Neostaje nam ništa drugo nego da čestitamo gospodinu Jeremiću na izvanrenom predstavljanju sebe i Srbije. Znali smo odpočetla da zbog problema naše južne pokrajine neće moći biti izabran, ali poslednja glasanja na kojima je uvek bio drugi je priznanje Saveta bezbednosti, da je to najbolji kandidat, ali opterećen svojim poreklom iz Srbije a to zapad nije mogao da dozvoli a Rusija sa Kinom u tome nisu videle toliki problém obzirom na svoje stalno pravo veta. Čstitke gospodinu Jeremiću i hvala za tako lepo predstavljanje Srbije.

(четвртак, 06. окт 2016, 03:54) - anonymous [нерегистровани]

I bolje je tako ....

jer ovo je zadnji predsednik ,g.sekretar UN ,i ne bi volio da to bude nas Jeremic ....sretno...

(четвртак, 06. окт 2016, 00:40) - NB [нерегистровани]

Ban Ki-moon...

...je izrazio zelju da bi voleo da ga zena zameni na mesu Gen-sek. UN. Interesantno je sto on nije rekao da bi zena trebalo da bude na tom mestu pre nego sto je on izabran.
Poz

(четвртак, 06. окт 2016, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Vuce predji na delo

E sad Vuce Jeremicu,preduzmi vodstvo u DS-u.Jer i sam Vucic bi voleo da ima ozbiljnu opoziciju,a ne neke lose dokazane politicare.

(среда, 05. окт 2016, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Re:Stop!

"Rečeno je da će biti žena"
Ko je rekao? To je bilo jedno od razmišljanja, red je na Evropu, ali ne postoji nikavo pravilo da li će to biti istočna ili zapadna ili južna...I to nije bio nikakav zvaničan niti opredeljujući stav. Kakvu bi svrhu onda imale bilo kakve druge kandidature?

(среда, 05. окт 2016, 18:54) - mirjana [нерегистровани]

ko se jos cudi???!

Da li ste verovali da ce biti drukcije???Njihov covek na pravom mestu!!!Shta on uradi za izbeglice ili "migrante"?Uspeh UN zagarantovan!!!

(среда, 05. окт 2016, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

un

cestitam pobedniku sta da se radi drugo

(среда, 05. окт 2016, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Stop!

Rečeno je da će sledeći generalni sekretar UN biti iz istočne Evrope! Izražena je želja da to bude žena! Ne verujem da je ovaj gospodin žena iz istočne Evrope.
Da sam na mestu Rusije, uložio bih veto. Ovo nije fer.