Светски званичници одају почаст преминулом Пересу

После вести да је умро бивши израелски председник Шимон Перес, добитник Нобелове награде за мир, огласили су се светски званичници порукама да је Перес био патриота, државник визионар и човек дубоко посвећеног трагању за миром.

Амерички председник Барак Обама поручио је да је ангажовање Шимона Переса било засновано на великој моралној снази и оптимизму.

"Мишел и ја се придружујемо свима онима који у Израел у САД и у целом свету одају почаст изузетном животу нашег драгог пријатеља Шимона Переса, оцем оснивачем државе Израел и државника чије ангажовање за безбедност и потрага за миром су били засновани на његовој непоколебљивој моралној снази и његовом великом оптимизму", навео је Обама.

Додао је да Перес никад није престао да верује у могућност мира да је он био "суштина самог Израела.

"Има мало људи са којима делимо овај свет и који мењају ток људске историје. Мој пријатељ Шимон био је један од тих људи", рекао је Обама.

Бивши амерички председник Бил Клитон који је 1993. године надгледао потписивање у Вашингтону споразума из Осла између Израелаца и Палестинаца, одао је пошту човеку који „се жустро залагао за мир, помирење и будућност у коме ће сва деца Аврахама изградити боље сутра".

Годину дана после тога Перес је добио Нобелову награду за мир, коју је делио са тадашњим израелским премијером Јицаком Рабином и палестинским лидером Јасером Арафатом.

"Никад нећу заборавити колико је био срећан пре 23 године када је потписао споразуме из Осла на травњаку у Белој кући наговештавајући светлију еру у израелско-палестинским односима", написао је Бил Клинтон у саопштењу.

"Он је био геније с великим срцем који је користио своје дарове да замисли будућност помирења не сукоба, економско и социјално оснажење не бес и фрустрацију", додао је бивши председник САД.

Бил Клинтон и његова супруга, председничка кандидаткиња демократа Хилари Клинтон, истакли су да су смрћу Шимона Переса изгубили правог и драгог пријатеља.

"Израел је изгубио вођу који се од његовог настајања залагао за безбедност, просперитет и небројане могућности", написали су Клинтонови.

Француски председник Франсоа Оланд је оценио да "Израел губи једног од својих најсветлијих државника, мир свог нажустријег браниоца, а Француска губи верног пријатеља".

"Шимон Перес сада припада историји која је била његов компањон током његовог дугог живота", написао је Оланд.

Бивши британски премијер и бивши мировни изасланик за Блиски исток Тони Блер рекао је да је "Шимон Перес био политички гигант, државник који ће остати као један од великана нашег времена и свих времена, и неко кога сам ја дубоко волео".

Немачки председник Јоаким Гаук је написао: "Шимон Перес је обележио Израел као ни један други политичар. Он је служио и својој земљи у различитим функцијама са чврстим принципима када се ради о безбедности Израела и јаком вољом када се ради о унапређењу мировног процеса с Палестинцима".

"Његов живот у служби миру и помирењу може да послужи за пример младима", додао је Гаук.

Бивши амерички председник Џорџ Буш старији написао је да је Перес имао "урођену хуманост и пристојност" а Бушов син, такође бивши амерички председник, Џорџ В. Буш навео је да ће његовој породици недостајати Шимон Перес и његово достојанство и оптимизам.

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа председнику Израела Рувен Ривлину поводом смрти Переса, наводећи да је његов одлазак велики губитак за израелски народ.

Додик је подсетио да је Перес током дуге политичке каријере обављао бројне високе дужности у земљи и дао немерљив допринос у изградњи и развоју израелског друштва, саопштио је Биро РС за односе са јавношћу. 

Перес је умро ноћас у 94. години, две недеље пошто је претрпео јак мождани удар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара