Обама: Никада нећемо заборавити жртве напада 11. септембра

На комеморацији поводом 15-годишњице најпогубнијих терористичких напада на америчком тлу, председник Барак Обама поручио је да Сједињене Америчке Државе никада неће заборавити жртве напада изведених 11. септембра 2001. године.

Барак Обама је у Пентагону, у чију је зграду на данашњи дан пре 15 година ударио један од три авиона којима су управљали терористи, истакао да америчка разноликост "не представља слабост, већ велику снагу", преноси АФП.

Председник САД је претходно одржао минут ћутања у Овалној соби у 08.46 сати по локалном времену, а потом је у Пентагону положио венац код споменика жртвама, саопштила је Бела кућа.

Минут ћутања одржан је и на месту на којем се некада налазио Светски трговински центар у Њујорку, јављају агенције.

Минут ћутања одржан је у 08.46 по локалном времену, када је пре тачно 15 година први отети путнички авион ударио у северну кулу Светског трговинског центра, преноси АФП.

Пред стотинама чланова породица жртава и званичника потом су прочитана имена скоро 3.000 људи који су погинули на данашњи дан, наводи АП.

То је био први од шест минута ћутања који су одржани у Њујорку.

И у Националном меморијалном центру у Шенксвилу у Пенсилванији стотине људи присуствовале су читању имена људи који су погинули када се 11. септембра 2001. тамо срушио авион на лету 93 док су путници отете летелице покушали да над њим преузму контролу од терориста.

Амерички председнички кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп направили су привремену паузу у својој жустрој предизборној кампањи како би присуствовали комеморацији заједно са члановима породица жртава у Националном меморијалном центру, који се налази на месту на ком су 11. септембра 2001. срушене две "куле близнакиње".

Напади, које је извела терористичка организација Ал Каида, почели су ударима два отета авиона који су срушили "куле близнакиње" после чега је уследио удар трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону.

На крају је оборен авион у Пенсилванији. Укупан биланс жртава био је 2.997 људи.

Међу жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, од којих је и један држављанин Србије.

Надлежне службе САД касније су оцениле да је "мозак" напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.

Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво