Ухапшен британски свештеник-педофил који се крио на Косову

Британски свештеник Лоренс Сопер, који је оптужен за сексуално злостављање деце у Британији '70-их и '80-их година прошлог века, ухапшен је у недељу на лондонском аеродрому Лутон по повратку са Косова, пет година након што је тамо побегао и живео под лажним именом, јавиле су агенције.

Сопер је стављен у притвор у Лондону, а оптужен је за девет сексуалних напада почињених између 1972. и 1986. године, над петоро деце, саопштила је полиција, а преноси Ројтерс.

Његовим јучерашњим хапшењем окончан је дуготрајан правни спор између Британије и Косова, где је Сопер ухапшен у мају на основу европске потернице коју је издала Британија, наводи АФП.

Полиција на Косову рекла је Ројтерсу да је Соперу истекло временско ограничење за боравак на тој територији и да је он депортован.

Сопер ће се касније данас појавити у суду у западном Лондону где ће се суочити са оптужбама за злочине, преноси британска агенција.

Свештеник из Илинга у западном Лондону живео је у Пећи на Косову око пет година под именом Ендрју Чарлс Кингстон.

Косовска полиција је, у време када је он на Косову ухапшен, навела да је тамо познат као "отац Лоренс", а да му је пуно име Ендрју Чарлс Кингстон Сопер.

Раније овог месеца, суд на Косову по други пут је одбио да изручи католичког свештеника, закључивши тада да он не може бити изручен зато што су дела за која је оптужен застарела.

Лондонска Метрополитенска полиција данас није могла да за АФП каже да ли је његов повратак у Британију омогућен путем споразума са властима на Косову, или се Сопер у Лондон вратио својом вољом.

Портпаролка британског Министарства унутрашњих послова није била у могућности да одговори на питање француске агенције да ли је влада била умешана у обезбеђивање Соперовог повратка у Британију.

Британски свештеник био је у бекству од 2011. године, а оптужен је да је злостављао пет ученика док је био наставник у приватној католичкој школи у Лондону.

Према независном британском извештају, у којем се наводи 21 случај сексуалног злостављања деце од стране свештеника у периоду од 1970-их до 2010. године, та лондонска школа, под називом "Сент Бенедикт'с", извнила се 2011. године и прихватила препоруке за темељну промену начина управљања, наводи француска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се