Истанбул, са заставама Ататурка против ванредног стања

Неколико хиљада људи окупило се на Tргу Таксим у Истанбулу како би исказало своју приврженост демократији и противљење увођењу ванредног стања после покушаја војног удара, пренoси АФП.

Скуп је организовала водећа турска опозициона странка, Републиканска народна партија, што је прво окупљање присталица опозиције после покушаја војног удара, док активисти владајуће Странке правде и развоја сваке вечери излазе на улице у знак подршке председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Учесници демонстрација, поред турских застава, носили и слике Мустафе Кемала Ататурка, оца модерне турске државе и симбола присталица Републиканске народне партије, као и транспаренте са натписима "Бранимо републику и демократију", "Не државном удару, да за демократију" и "Суверенитет безусловно припада народу".

Поред отпора војном пучу, окупљени су транспарентима "Турска је секуларна и то ће остати" и "Ми смо војска Мустафе Кемала" изразили и забринутост због увођења ванредног стања и противљење председнику Ердогану, кога су неки од учесника називали "лоповом и убицом", пренео је Франс прес са лица места.

После неуспелог пуча до којег је дошло 15. јула, турске власти су увеле тромесечно ванредно стање и покренуле чистку у војсци и правосуђу.

Због увођења ванредног стања јуче је протестовало и неколико хиљада прокурдских активиста, а тај скуп организован је на позив прокурдске Народне демократске странке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво