Викиликс објавио документе о Турској, Анкара одговорила блокадом сајта

Упркос хакерском нападу који је одложио објаву докумената о Турској, Викиликс је изнео у јавност први део од укупно око 300.000 мејлова и 500.000 докумената владајуће турске странке АКП. Мејлови датирају од 2010. године па до недељу дана пред неуспели покушај војног пуча у Турској. Агенција за телекомуникације из Турске блокирала је приступ сајту Викиликс.

Викиликс наводи да извор мејлова "није ни на који начин повезан са елементима који стоје иза покушаја пуча или са неком ривалском политичком партијом или државом, преноси Спутњик.

Документа о Турској Викиликс је планирао да објави крајем године, али је након покушаја пуча одлучио да то учини раније.

Уочи планираног објављивања, Викиликс тврди да је доживео хакерски напад.

"Наша инфраструктура се нашла под непрекидним нападом. Нисмо сигурни који је извор напада, али тајминг указује на групу из турских државних структура или њихових савезника", наведено је на Твитеру Викиликса, а преноси РТ.

Турска Агенција за телекомуникације блокирала је приступ сајту Викиликс у тој земљи, након што је сајт објавио први део од готово 300.000 мејлова владајуће турске странке, заједно с више хиљада фајлова са 762 адресе које наводно припадају домену Партије правде и развоја, преноси Ал Џазира.

У саопштењу турске агенције наводи се да је против Викиликса предузета "административна мера", пренео је Ројтерс.

Ројтерс наводи да турске власти обично користе тај израз кад блокирају приступ неком сајту.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво