Турскe власти објавиле крах пуча, 6.000 притворених

Покушај пуча је 100 одсто неуспео, поручио је турски премијер. Власти су до сада притвориле око 6.000 људи за које се сумња да су повезани са неуспелим покушајем државног удара, али то неће бити коначан број. Председник Ердоган најављује да ће наставити да "чисти вирус" који је заразио државне институције. Међу притворенима су и Али Јазичи, Ердоганов главни војни саветник, као и командант војне ваздухопловне базе Инџирлик, генерал Бекир Ерџан Ван. У сукобима у ноћи између петка и суботе убијено више од 190 грађана и 100 "завереника", саопштиле турске власти.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, говорећи на сахрани убијених у нередима, поручио да ће наставити да "чисти вирус" одговоран за покушај државног удара, алудирајући на имама Фетулаха Гулена, преноси Ројтерс.

Турски председник истакао је и да се настављају хапшења чланова Гуленове групе који су "упропастили" турску војску.

Народу се преко државне телевизије обратио и премијер Бинали Јилдирим. Рекао је да је покушај пуча "100 одсто" неуспео али је позвао грађане да остану на "демократској стражи".

Такође је позвао грађане да не мешају "паралелне банде" у униформама са турским војницима, преноси Ројтерс.

Турска војска је саопштила да је покушај пуча неутралисан и истакла да је највећу улогу у сламању пуча имао народ.

Претходно је министар правде Бекир Боздаг за турску НТВ изјавио да се очекује да ће притворених завереника бити и више од 6.000.

Си-Ен-Ен Турк јавио је да је притворен и Али Јазичи, главни војни саветник председника Ердогана.

Са друге стране, турска државна новинска агенција Анадолија је навела да је за пуковником Јазичијем издата потерница. За сада, међутим, није јасно да ли је Јазичи имао улогу у осујећеном пучу, и какву.

Међу притворенима је и командант војне ваздухопловне базе Инџирлик, генерал Бекир Ерџан Ван, који је осумњичен за саучесништво у покушају пуча, наводи Ројтерс.

Упркос томе, база Инџирлик је поново отворена за полетање и слетање авиона међународне коалиције, који учествују у операцијама против Исламске државе. 

Неименовани високи официр турске војске рекао је дописнику британске агенције да је поново успостављена контрола у целој земљи, али да је неколико група завереника и даље на слободи и да се налазе у Истанбулу.

Међутим, тврди извор Ројтерса, они не представљају никакву опасност по безбедност земље.

Поред тога, још су на слободи и неки од значајнијих официра турске војске који су учествовали у покушају државног удара, али се очекује да ће и они ускоро бити ухапшени.

Агенција АП јавља да је турска влада убрзала обрачун са завереницима у пропалом пучу против Ердогана, издавши на десетине налога за хапшење судија и тужилаца и притварање официра.

Америчка агенција подсећа да су већ ухапшена тројица важних генерала, заједно са стотинама војника, а да је влада у Анкари сменила скоро 3.000 судија и тужилаца.

Турско министарство спољних послова саопштило је да је у покушају војног удара у ноћи између петка и суботе убијено више од 190 грађана и 100 "завереника", док је више од 1.400 људи рањено, преноси Ројтерс.

Како је навело министарство, војни удар је организовала "терористичка организација Фетулаха Гулена".

У 85.000 џамија у Турској прочитане су молитве за мир и демократију у земљи као и за жртве неуспелог пуча.

Молитва "Села" обично се чита у исто време у џамијама за време сахрана или комеморација, и као позив за окупљање кад су неке ванредне околности.

У међувремену, заменик турског премијера Мехмет Симсек обратио се инвеститорима и поручио да не треба да брину због неуспелог пуча.

Симсек је на Твитеру написао да Влада ситуацију држи под контролом и да ће предузети "све неопходне мере" после консултација са централном банком и трезором, преноси Ројтерс.

Није, међутим, прецизирао о којим је мерама реч. Најавио је и да ће током дана обавити телефонске разговоре са свим важнијим инвеститорима широм света.

"Договорили смо се о свим неопходним мерама. Све држимо под контролом. Нема разлога за бригу", написао је Симсек на Твитеру, преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво