Ко је Фетулах Гулен "осумњичен" као инспиратор пуча?

Фетхулах Гулен којег турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужује да је инспиратор неуспелог војног пуча у ноћи између петка и суботе, личност је коју је угледни амерички магазин "Тајм" пре три године уврстио међу 100 најутицајнијих интелектуалаца у свету. Гулен је ипак након неуспелог војног удара осудио акције и негирао своју улогу у њему.

Они који га познају тврде да према њему нико не може да буде равнодушан. Док га једни воле и дижу до неслућених висина стварајући од њега култ други га поготово након његовог сукоба са Ердоганом отворено мрзе.

То међутим није сметња да његов Хизмет покрет бележи стални раст и према речима стручњака постаје огромна и моћна "политичка корпорација" односно панисламистичка организација.

Најчешће га описују као харизматичну особу чије школе су присутне у целом свету а у којима он школује младе модерне муслимане умерених усмерења који не губе контакт са својом вером.

Према многим мишљењима, Гулен представља модерног турског просветитеља.

Некада веома близак Ердогану сада је његов највећи противник. До њиховог разлаза верује се дошло када је Гулен схватио да актуелни турски председник обликује земљу према себи самом по принципу, Турска то сам ја.

Гуленов пројекат оснивања приватних образовних институција почео је 1980. године када је војска извела један од удара с циљем заштите секуларних тековина Кемала Ататурка.

Он је поздравио тај удар изведен од исте оне војске која је њега самог хапсила девет година раније.

Од 1999. живи у САД где је отишао "из здравствених разлога" и више се никада није вратио у домовину. У САД живи у својеврсном егзилу.

Иако се мислило да ће то бити и крај његовог пројекта, Гулен је постајао из дана и дан све моћнији не само у Турској већ у целом свету а посебно у Немачкој где је отворио на стотине школа за турску дијаспору.

У последње две и по године у Турској су кренула масовна хапшења Гуленових људи или оних за које владајући режим оцени да су припадници тог покрета.

Иако Ердоган данас тврди да никада није имао неку велику подршку Гулена, изборни резултати које је АКП остварила на последњим изборима јасан су показатељ да турски председник није у праву.

АКП је у последње две године изгубила око 10 посто подршке, што претворено у политичку математику значи неколико милиона гласова.

Иначе, након више од 30 година рада на развоју покрета Хизмет данас располаже са стотинама факултета и хиљадама школа и других образовних институција у преко 100 земаља света, међу њима и БиХ.

Под контролом људи блиских Гулену у БиХ налазе се Турско-Босанки колеџ, Бурџ Универзитет, Студентски дом на Илиџи, седмични лист Ново вријеме, и према неким информацијама, туристичка агенција Фидан.

У власништву покрета Хизмет и људи блиских Гулену у Турској су многе привредне компаније, међу којима су најпознатије једна од водећих турских банака Асyа Банк, један од најчитанијих турских листова Заман, који је Ердоган недавно хапшењем главног уредника потчинио својој власти, телевизија Саманyолу, док је према писању турских медија под Гуленовом контролом и ТУСКОН (Удружење предузетника и индустријалаца Турске).

Гулен је стекао велику популарност на Западу због како се верује својих помирљивих тонова, јасне осуде тероризма, врло добрих односа с представницима других верских заједница.

Састао се својевремено и са Папом Јованом Павлом II, грчким патријархом Вартоломејем и израелским сефардским рабином Елијаном Дороном.

Школе у његовом власништву у Турској сматрају се за најбоље. Ученици већ од првог разреда уче енглески језик упоредо с турским, док сам Гулен сматра да студирање природних наука попут математике, физике и хемије представља служење Богу.

Критике због односа према женама 

Ипак постоји и друга страна медаље, тврде они који Гулена не симпатишу превише.

Наставници који су раније радили у његовим школама широм Турске тврде да је однос према женама у његовим школама јако лош, односно да наставнице и професорке немају никакав утицај на административне одлуке док су девојчице од шестог разреда и старије потпуо одвојене од дечака чак и током пауза за ужину.

Ердоган је већ најавио да ће затворити више приватних школа које преносе Гуленово учење.

Познаваоци прилика верују да низ хапшења високих чиновника у Турској има везе са обрачуном Ердоганове партије и Гуленовог покрета.

Иначе, Гулен ретко прима госте у своју добро чувану кућу у Сејлорсбургу у Пенсилванији.

У марту ове године Гулен је дао интервју листу Московски комсомолац где је говорио о кризи између Русије и Турске али и о демократији, ИСИС-у и тероризму.

Аутор овог интервјуа за Гулена каже да га многи сматрају једним од најутицајнијих људи данашњице.

Говорећи о демократији Гулен је рекао да уколико демократија значи право, правду, поштовање права других људи и толеранцију према другачијим људима, онда је немогуће замислити демократију без ислама.

А на питање о тероризму Гулен каже да он постоји међу припадницима свих религија и међу хришћанима и међу Јеврејима.

Међутим, што се тиче тероризма који настаје у оквирима муслиманског света, разлоге за то можемо тражити у погрешном разумевању ислама и недостацима у његовој практичној примени, рекао је Гулен и додао да би САД и Русија могле дати значајан допринос тој борби.

Фетулах Гулен изјавио је данас да "категорички одбацује оптужбе да је имао улогу у покушају пуча" против Ердоганове власти.

"Као неко ко је пропатио током више војних пучева, посебно је увредљиво да будем оптужен да имам било какве везе са таквим покушајем", саопштио је Гулен, а пренео Ројтерс.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се