Ердоган узвраћа ударац, хапшење и предаја пучиста

После неуспешног покушаја војног удара у Турској, званичници у тој земљи истичу да влада држи ситуацију под контролом и да је на прави начин "одговорила терористима" и "паралелним структурама". Генерал Умит Дундар каже да је погинуло 190 људи, међу којима је 41 полицајац, два војника, 47 цивила и 104 "завереника", а премијер Бинали Јилдирим каже да је настрадао 161 побуњеник. Ухапшено је више хиљaда припадника војске. Свих пет бојних бродова који су испловили током покушаја пуча вратили су се у војну луку Голчук, али се ништа не зна о команданту морнарице.

22.55 - Бивши командант ратног ваздухопловства, ухапшени генерал Акин Озтурк, је један од организатора неуспелог пуча, тврди један високи турски званичник.

21.40 - Турска влада саопштила је да је током неуспелог пуча погинуло 265 људи, од чега 161 цивил и 104 пучиста, јавља Би-Би-Си.

20.05 - Реџеп Тајип Ердоган обратио се присталицама на скупу у Истанбулу.

19.30 - Хиљаде људи окупило се у Истанбулу и Анкари у знак подршке турском председнику, јавља АФП.

18.55 - Ниједно подручје није ван владине контроле, али је рано рећи да је претња елиминисана, каже министар одбране Турске Фикри Исик.

18.45 - Ухапшен је и командант Треће турске армије. Прети му оптужница за издају. 

18.15 - Ухапшен командант Друге турске армије Адем Худути, као и судија Уставног суда Алпарслан Алтан, јавља Ројтерс. Четири главне политичке странке у Турској осудиле покушај пуча.

17.30 - "Туркиш ерлајнс" од данас нормално наставља са летовима

17.15 - Пучисти користили Вотсап као главни канал комуникације у припреми за покушај војног удара, јавља Анадолија.

17.00 - Премијер Турске поручује да неће правити "Судњи дан" за цивиле и новинаре који су подржали покушај преврата.

16.00 - Турска поново отворила границу са Бугарском, каже бугарски премијер Бојко Борисов.

15.45 - База Инџирлик у Турској блокирана, искључена струја, јавља Си-Ен-Ен.  

15.30 - Вратили се сви бродови у луку Голчук, укључујући фрегату, адмирала нема.

15.25 - Грчка: Вратићемо турски војни хеликоптер, о војним лицима касније.

15.05 - Окончана операција против пучиста у Генералштабу турске војске, јавља Си-Ен-Ен Турк.

14.50 - Турска авио-компанија "Туркиш ерлајнс" отказала је 925 домаћих и међународних летова, пренела је Анадолија.

14.30 - Фетулах Гулен тврди да нема везе са покушајем пуча, преноси Ројтерс

14.20 - Турске власти уклониле са дужности 2.745 судија, објавила је турска телевизија НТВ, позивајући се на саопштење Високог савета судија и тужилаца.

13.55 - Око 100 припадника оружаних снага Турске ухапшено у ваздушној бази у Дијарбакиру.

13.20 - Компанија "Туркиш ерлајнс" поново нормално лети после синоћњег покушаја војног пуча, а поново је за пролаз танкера отворен и мореуз Босфор, јављају турски медији.

12.35 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је турском народу да се бори за демократију и мир, преноси Ројтерс. У СМС поруци претплатницима у Турској поручио им је да изађу на улице и устану против мањег дела војног врха.

12.30 - Група побуњеничких војника преузела је фрегату у турској бази Голчук, рекао је турски војни извор, преноси Ројтерс.  

12.00 - Пучисти који су покушали да нападну хотел у Мармарису који је Ердоган напустио неколико сати раније, побегли су из тог региона. Осам чланова посаде турског хеликоптера који је слетео на север Грчке ухапшени су. Атина наводи да су тражили азил у Грчкој.

11.30 - Турски премијер Бинали Јилдирим истиче да је ухапшено 2.839 припадника војске и да су међу њима обични војници као и високо рангирани официри. 

11.15 - Око 700 војника се предало и изашло из Генералштаба у Анкари. Унутра остало још око 150.

Премијер Јилдирим рекао је да је нација на прави начин одговорила "терористима" и истакао да су војни удар покушале "паралелне структуре" у оружаним снагама Турске, јавља Ројтерс.

Како је рекао, инцидент је показао да Турска има велико демократско искуство.

"Прва фаза је готова. Биће предузете мере против оних који су покушали да дискредитују нашу нацију", поручио Јилдирим.

Навео је да је међу пучистима најмање 20 мртвих и 30 рањених. Позвао је грађане да напуне вечерас градске тргове носећи турске заставе.

Истакао је да је ситуација потпуно под контролом и да се хапшења настављају.

"Смртна казна није предвиђена Уставом, али Турска ће размотрити правне измене како би осигурала да се ово више не понови", додао је Јилдирим.

Генерал Умит Дундар је поручио да је "Турска је заувек затворила поглавља пучева и да оно никада не треба да буде поново отворено". Додао је и да "нико ко изда земљу неће проћи некажњено".

Оценио је да је покушај државног удара спречен брзим мерама турске полиције и тужилаца.

У међувремену је агенција Анадолија јавила да ће бивши командант ваздухопловних снага Турске генерал Акин Озтурк и командант Одељења за подршку и обуку Оружаних снага генерал Метин Ијидил бити процесуирани због велеиздаје.

Тужилаштво у Анкари је покренуло процедуру у циљу процесуирања Акина и Ијидила.

Турска државна агенција Анадолија објавила је да се свих пет бојних бродова који су испловили током ноћашњег покушаја пуча у тој земљи вратили у војну луку Голчук на североистоку Турске, али да се ништа не зна о команданту морнарице.

АП преноси да је турска агенција навела да се у поморску базу вратило пет фрегата и једна корвета. У извештају стоји да није јасно да ли се командант морнаричке флоте адмирал Вејсел Коселе, за којег се не зна где је, био на једном од тих бродова.

Грчки војни извори објавили су раније данас да је турска група која се противи влади у Анкари преузела контролу над фрегатом у турској поморској бази Голчук. Ројтерс је пренео да је отет и командант турске флоте којег отмичари држе као таоца.

Како наводи Анадолија, након неуспелог војног удара који су покушали да изведу припадници турских оружаних снага, "одани терористичкој организацији коју води Фетулах Гулен", покренут је низ истрага у оквиру којих је ухапшено више војника и официра, чланова те организације.

За то време близу 700 војника и официра положило је оружје и изашло из седишта Генералштаба турских оружаних снага, а потом се предали полицијским снагама.

Они су сви лишени слободе и биће процесуирани због покушаја државног удара, јавља агенција Анадолија.

Како се наводи, официри који су разговарали са грађанима тврдили су да су их надређени позвали у Генералштаб и казали им да је у току нека вежба.

У комплексу Генералштаба турске војске у Анкари остало је близу 150 наоружаних војника, али су турске безбедносне снаге успеле да окончају операцију против пучиста у Генералштабу, јавила је телевизија Си-Ен-Ен Турк.

Турске власти су обавестиле САД да је ваздушни простор изнад базе Инџирлик затворен док војска не преузме пуну контролу над ситуацијом на том подручју.

Према наводима извора, турске власти желе да буду сигурне да су целокупне ваздухопловне снаге турске војске у рукама провладиних снага, пошто се током покушаја пуча десило да су пучисти летели неким авионима.

Конзулат САД у Турској саопштио је да локалне турске власти спречавају полетање и слетање из базе Инџирлик у близини града Адана, којој је искључена струја.

Турска полиција ухапсила је стотинак војних официра у војним базама у Дијарбакиру и другим регионима на југоистоку Турске насељеним већином Курдима, рекли су безбедносни извори. 

Неколико хапшења извршено је и у другим војним базама у провинцијама Санлиурфа, Хакари и Бингол на југоистоку Турске које су насељене већинским курдским становништвом.

Међу скоро 3.000 ухапшених налази се и командант Друге армије генерал Адем Худути, као и судија уставног суда Алпарслан Алтан.

Худути је највиши војни званичник који је ухапшен до сада, пренела је Анадолија.

Друга армија стационирана у Малатији задужена је за заштиту турске границе са Сиријом, Ираком и Ираном, наводи Ројтерс.

Судија Алтан највиши је правосудни званичник међу ухапшенима.

Турске власти ухапсиле су 10 чланова Државног савета, највишег правно-административног тела у тој земљи и трагају за још 140 чланова Касационог суда у склопу истраге око неуспелог покушаја војног пуча у Турској, објавила је турска телевизија НТВ. 

После неуспелог пуча, са дужности је уклоњено пет чланова Високог савета судија и тужилаца  највишег судског тела у Турској, објавила је турска државна новинска агенција Анадолија, а пренео је Ројтерс. Турске власти уклониле са дужности укупно 2.745 судија.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је нацији да његова влада држи власт након покушаја пуча.

Владини званичници кажу да је покушај удара пропао, након што су грађани ноћас изашли на улице и супротставили се војницима који су покушали да преузму власт.

Начелник Генералштаба Хулуси Акар је спасен, након што је држан као талац у бази недалеко од Анкаре, наводи Ројтерс.

На фотографијама, које је објавио Си-Ен-Ен Турк, види се како више десетина војника хода између тенкова држећи руке увис и предајући се владиним снагама на једном мосту у Истанбулу.

Грађани, од којих су поједини махали заставама, попели су се на тенкове.

"Они су уперили народно оружје против народа. Председник, којег је 52 одсто народа довело на власт, држи ситуацију под контролом. Влада, коју је довео народ на власт, држи ситуацију под контролом. Неће успети док год им се супротстављамо ризикујући све", рекао је Ердоган обраћајући се присталицама испред аеродрома "Ататурк" у Истанбулу.

Министар правде Бекир Боздаг рекао је да су безбедносне снаге поразиле "заверенике пуча" на неколико места, међу којима су зграде полиције и владе, истиче Анадолија.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара